Витамините по време на бременност са безполезни

0
Бременните да не се влияят от рекламите, които подтикват към приемане на добавки, витамини и минерали
Бременните да не се влияят от рекламите, които подтикват към приемане на добавки, витамини и минерали Снимка: Thinkstock / Guliver

Бременните, които са добре хранени, не е нужно да приемат коктейли мултивитамини и могат да спестят разходите за тях, предадоха Франс прес и БТА.

Те цитират британското научно списание Drugs and Therapeutics Bulletin (Дръгс енд терапютикс булитин).

Ще е добре бременните да не се влияят от рекламите, които подтикват към приемане на добавки, витамини и минерали, отбелязва списанието. То препоръчва балансирано хранене и приемане на фолиева киселина (витамин В9) и витамин D. 

Върху опаковката с добавки, която в редица случаи съдържа повече от 20 витимини и минерали (витамини В1, В2, В3, В6, В12, C, D, E, K, фолиева киселина, йод, магнезий, желязо, мед, цинк, селен, и др.), се споменава, че с приемането им се предотвратяват всякакви здравословни проблеми по време на бременността. Списанието разкрива, че данните в полза на приемането на витамини по време на бременността, са свързани с изследвания в бедни страни, в които за жените има повече рискове да бъдат недохранени. 

Доброто хранене преди и по време на бременността е от съществено значение за здравето на майката и бебето в утробата й. Недохранването може да предизвика редица усложнения (прееклампсия, забавен растеж на плода в утробата, невроннни аномалии у фетуса). Списанието анализирало предишни изследвания върху витамини, за да сравни получените резултати с препоръки на британските здравни власти. Заключенията са, че бременните трябва да приемат фолиева киселина и витамин D. 

Британските здравни власти препоръчват приемането на 400 микрограма фолиева киселина дневно преди и през първите три месеца от бременността. Приемането на 10 микрограма витамин D дневно е препоръчвано по време на бременността и кърменето.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари