Ветово се побратими с турската община Кестел

0
Кестел е район в Бурса с население от над 70 000 души
Кестел е район в Бурса с население от над 70 000 души

Кестел е район в Бурса с население от над 70 000 души

Кметовете на Община Ветово д-р Мехмед Мехмед и на турската община Кестел арх. Йондер Танър подписаха днес Споразумение за сътрудничество и побратимяване между двете общини. Това стана на тържествено заседание на Общински съвет - Ветово, на което присъстваха общински съветници от двете общини, вицеконсулът от турското консулство в Бургас, районният мюфтия от Русе, областният председател на ДПС Дауд Ибрям и много гости, предаде Русе Медиа.

Тържествената сесия започна с изпълнение на ученическия фанфарен оркестър от СУ „Васил Левски“ - Ветово, след което прозвучаха химните на България и Турция. Председателят на Общинския съвет Петко Ахмаков прочете текста на споразумението, което предвижда сътрудничество в областите на добросъседството, културата, запазване на традициите, образование, туризъм, стопански инициативи, инвестиции, добри административни практики, общи проекти и други дейности от взаимен интерес. То бе подписано от кметовете на двете общини д-р Мехмед Мехмед и арх. Йондер Танър.

„Изключително съм щастлив и развълнуван, защото днес подписахме нещо, започнато преди година и половина в БурсаКестел е район в Бурса с население от над 70 000 души. Тогава аз намерих един приятел, с когото днес станах брат. Когато се запознах с арх. Танър, видях един млад, енергичен, нахъсан кмет на община, който за мен се превърна в еталон за кмет на малка община. След като видях какво е направил, у мен се роди желанието да го сбъдна и в община Ветово. Благодарение на кмета в Кестел безработицата например е сведена до минимум. Подписахме един двустранен договор, но на хартия изглежда по един начин, зависи от хората, които ще го изпълняват, дали той ще бъде от полза на жителите на двете общини“, каза д-р Мехмед.

Той припомни, че това е втората турска община, с която Ветово се побратимява, след като подписа споразумение и с община Авджълар. Д-р Мехмед изрази убеждението си, че енергията на кметовете ще се предаде и на жителите на двете общини. „Надявам се това побратимяване да е поредният мост между България и Турция. И, както се казва, вече сме семейство. Добре дошли в нашето семейство, приятели от община Кестел!“, завърши емоционално кметът на Ветово.

Арх. Йондер Танър благодари сърдечно за гостоприемството и радушното посрещане от страна на община Ветово. Той сподели, че баща му е роден в Пловдив и за него е огромна чест да бъде част от церемонията днес. „Благодарен съм на Всевишния и на съдбата, че ни запозна с тази невероятно гостоприемна община и нейните хора и че сме заедно. Ще направим всичко, за да се развиваме заедно двете общини Ветово и Кестел. При такава церемония на побратимяване на общини в Турция се сключва и т.нар. граждански брак между общините и се дава клетва за вярност. Сигурно знаете, че в област Бурса и община Кестел живеят десетки хиляди изселници от Балканите, които са една трета от населението. Затова за нас е чест да развиваме връзките между двете общини и да свържем изселниците с тяхната родина“, каза арх.Танър. Той сподели, че неслучайно споразумението се подписва в свещения за мюсюлманите петъчен ден и вярва, че то ще е от полза за двете общини и двете държави.

Слова произнесоха още турският вицеконсул и председателят на Общинския съвет, след което фанфарният оркестър поднесе специален поздрав към гостите. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    до 2
    Ще разговарят на обичайния за двата региона език.
  • 0
    3
    Гост
    And so it begins.
  • 2
    2
    🍎🍎🍎🍎
    И на какъв език ще се говори във Ветово?
  • 0
    1
    Любомир Антонов
    Искам да направя една корекция в изнесената информация по повод на детския оркестър. Той не е при СУ "В. Левски" - гр. Ветово, а към Фондация Антонови Корект.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари