Венецианската комисия изненадана: Прокурор, разследващ главния в България?!

0
Това е поредният шамар за ГЕРБ и техните "нововъведения" в правния свят
Това е поредният шамар за ГЕРБ и техните "нововъведения" в правния свят Снимка: БГНЕС/архив

Одобреното на първо четене създаване на фигурата на обвинител, който да разследва главния прокурор в България, е предизвикало изненада в Комисията към Съвета на Европа за демокрация чрез право, предаде БНР

От Венецианската комисия са обявили това на днешното заседание на мониторинговата група в Европейския парламент.

Мониторинговата група за демокрацията, правовата държава и основните права към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент обсъжда за втори път ситуацията в България. Заседанието е виртуално.

Днес представителят на Венецианската комисия е заявил, че подобна фигура не е част от световната практика и е определил решението за нейното създаване като "странно". Той е подчертал, че подобно наблюдение е допустимо само по отделни случаи, каквато практика съществува в Съединените щати.

Членът на мониторинговата група, евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева коментира, че е имало покана за присъствие и към премиера Бойко Борисов, но той не се е отзовал. Вместо министъра на правосъдието Десислава Ахладова на обсъжданията присъства заместникът ѝ Евгени Стоянов.

Отпадна и участието на омбудсмана Диана Ковачева, информира още "Хоризонт".

Участват още заместник-главните прокурори от Върховната касационна прокуратура Даниела Машева и Красимира Филипова, както и представители на Европейската и Венецианската комисия.

Вицепремиерът, отговарящ за правосъдната реформа Екатерина Захариева, която присъства на изслушването през август, сега няма да се включи в заседанието. Очакваше се заседанието да се състои в средата на декември, но бе отложено по технически причини. Тогава евродепутатът Елена Йончева съобщи, че групата не е доволна от отговорите, получени на допълнителните писмени въпроси от българските власти, които им изпрати след изслушването им през август.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Симптоми при влюбване - ускорен пулс, зачервяване, подкосяване на краката...
Същите са и при ухапване от отровна змия.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари