Унищожителен доклад на ЕК за България: корупция, саботаж на реформи, мафия

2
Съсипващи критики в него се отправят към саботираната реформа в съдебната система, корупцията по високите етажи на политиката и властта
Съсипващи критики в него се отправят към саботираната реформа в съдебната система, корупцията по високите етажи на политиката и властта

Унижощителен щял да бъде докладът за България на Европейската комисия, който ще бъде обявен публично в края на януари.

Работният му вариант вече е готов. Съсипващи критики в него се отправят към саботираната реформа в съдебната система, корупцията по високите етажи на политиката и властта, предаде FROG NEWS.

Описани са също липсата на съдебни дела срещу висши служители и политици, контрола на мафиотския кръг #Кой върху цели държавни институции и пр.

Това съобщиха за Фрог нюз източници от Брюксел. В доклада е отделено специално място на записите на раговори между съдиите Ченалова и Янева, които разкриха механизмите за оказване на натиск при вземане на решения в съдебната система. Също и на отказа да бъде разследвана истината за разгрома на Корпоративна търговска банка и разграбването на активите й. Замърсената медийна среда също е тема в доклада, като за пореден път се подчертава, че в страната няма ясни правила, по които се придобиват медии и тяхната собтвеност. Това е причина за все по-осезаемата липса на свободно слово и репресивни мерки спрямо журналисти и медии, които критикуват властта и мафиотските структури.

Остри критики са отправени и към прокуратурата, която все повече се превръща в инструмент за изпълнения на политически поръчки. Осъжда се и кадровата политика в съдебната система, работата на Висшия съдебен съвет, зависим от политическите партии и липсата на разследвания на корупционни практики в магистратурата.

За първи път в доклада за 2015 г. Румъния ще бъде коментирана отделно от България като страна, която е положила огромни усилия и е постигнала реални резултати в борбата с корупцията, включително по най-високите етажи на властта и сред магистратите. В този смисъл страната ни ще бъде определена като последна по върховенство на закона. Потвърждение на класациите от последните няколко години.

В правителството, държавното обвинение, ВСС и други институции вече се обсъждат какви да са реакциите при излизането на доклада. Засега мнението било да се омаловажават критиките и да се представят като пожелателни. Да се акцентира върху пасажите, че управляващите имат желание за промени и очакваното приемане на проектозакон за борба с корупцията.

Източник: FROG NEWS
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Не може да ядеш кисело зеле и фасул, пък да очакваш Тиха и свята нощ.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари