Великобритания спешно търси 1 000 000 работници

1
Фирмите се принуждават да предлагат значително по-високо заплащане и бонуси
Фирмите се принуждават да предлагат значително по-високо заплащане и бонуси

Фирмите се принуждават да предлагат значително по-високо заплащане и бонуси

Великобритания търси хиляди временни работници, за да се справи с увеличаващото се пазаруване в края на годината. Конкуренцията за наемане на персонал e толкова голяма, че фирмите се принуждават да предлагат значително по-високо заплащане и бонуси.

До момента са обявени повече от 30 000 свободни позиции за временни работници. Такива търсят почти всички големи хранителни вериги, редица доставчици на стоки и дори кралските пощи. Причината е, че от следващия месец започва най-голямото пазаруване в годината – първо заради разпродажбите около така наречения Черен петък в края на ноември, а след това и за Коледа. За да получите представа за мащабите на тези две събития за английската търговия, ще ви кажа, че само през укенда след миналогодишния черен петък в Обединеното кралство са били извършени продажби за близо 9 млрд. паунда, а за Коледа - двойно повече.

В Обединеното кралство има близо милион свободни работни места, което прави наемането на допълнителни служители за коледното пазаруване още по-трудно.

"Дори за временна работа се изисква да имаш виза или статут за уседналост. Така че подобни оферти могат да бъдат примамливи за българи, които са в Англия и работят и искат да добавят нещо към доходите си, което на много хора вече се налага да правят заради кризата с разходите на живот. Също така те са възможност за сънародници, които са били в Англия преди Брекзит, получили са статут, но по някаква причина са решили да се върнат в България. Или пък са хора, които нямат все още статут, но имат родители, съпрузи или деца във Великобритания с такъв. Тези хора, ако кандидатстват да се присъединят към статута на близките си, могат да започнат работа във Великобритания, дори и все още да не са получили решение за статут", посочи Атанас Чиков, миграционен консултант, цитиран от NOVA.

Временните работници ще бъдат наети от края на октомври до първите дни на януари. Повечето ще получават около минималното заплащане от 11 паунда на час, но вече има обяви и за 17 паунда или 39 лева на час. Също така се предлагат бонуси като безплатна храна и 25-процентови намаления, когато пазаруваш от магазина, за който работиш.

"По принцип европейските граждани продължават да имат право да влизат в Обединеното кралство и да остават до 6 месеца, но това е единствено с цел туризъм. Не могат да работят. И ако при влизане в страната граничният служител се усъмни, че идват да го правят нелегално, има вероятност да им постави черен печат в паспорта и да ги върне обратно в родината. Всяка седмица десетки наши сънародници получават подобни забрани да влязат във Великобритания. Най-често това са такива, които са имали неуспешни апликации за статут или виза. Случвало се е да проверяват багажи и да открият у някой, който е уж на екскурзия, да си носи CV, дипломи и други документи, които не се очаква да бъдат в чантата на турист. Даже зная за случаи, в които проверяват какви приложения имаш на телефона и ако се окаже, че някога си бил тук и имаш онлайн банкиране, гледат в него дали не си получавал пари от някаква работа", обясни Чиков.

Затова миграционният консултант Атанас Чиков съветва да не се тръгва към Острова за работа без необходимо разрешително за нея.

"Истината е, че доста сънародници искат да се върнат обратно в Англия, други пък да дойдат за пръв път при приятели или роднини. Страната има нужда от работници, но настоящата система за трудови визи не позволява на ниско квалифицирани работници да дойдат и намерят работа, различна от тази във ферми. Вече някои бивши министри подхвърлиха идея да се разреши на младежи под 25 години да получават улеснени работни визи за Великобритания, както е в Австралия, но едва ли скоро ще се случи", подчерта той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Киро Албиона
    Начи да фашам самолета..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари