Великобритания отмени забраната за продажба на нови бензинови и дизелови коли

2
Лондон се стресна от кризата и отложи битката с климатичните промени
Лондон се стресна от кризата и отложи битката с климатичните промени Видео: NOVA

Лондон се стресна от кризата и отложи битката с климатичните промени

Заради финансовата криза Обединеното кралство се отказа от плановете си да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили през 2030-та година. Може ли ходът на Лондон да разколебае и други държави в борбата с климатичните промени и как това ще се отрази на пазара на автомобили в Европа?

Решението на британското правителство да отложи с 5 години забраната определено изненада автомобилния сектор и стресна екологичните организации. Бившият американски вицепрезидент Ал Гор го нарече "шокиращо и разочароващо" и че не е това, което светът очаква от Обединеното кралство. Според него младите хора смятат, че това е предателство към тяхното поколение, тъй като ще развърже ръцете на по-бедни държави да не намаляват вредните емисии с необходимите бързи темпове и техният живот ще премине в мръсен въздух и климатични аномалии в следствие на глобалното затопляне.

Великобритания имаше амбицията да изпревари с пет години доскорошните си съюзници от Европейския съюз, забранявайки продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили през 2030-та година. Рекордното поскъпване на живота, обаче, я отказаха от този план. Сега тя обещава да ги забрани през 2035-а година, когато ще го направят и европейските държави.

"Постигнахме много за последните десетина години. Съкратихме въглеродните емисии, увеличихме производството на енергия от възобновяеми източници, но трябва също така за възприемем прагматичен и пропорционален подход. В крайна сметка, няма да спасим планетата, ако банкрутираме британския народ", каза вътрешният министър Суела Браверман.

Заради кризата продажбите на по-скъпите електрически автомобили намаляват, а се увеличават тези с бензин и дизел, които са на цени между 5 000 и 15 000 паунда. Също така и на колите втора ръка, чиито цени растат.

"Смятам, че поне засега, вие, консуматорите сте тези, които трябва да направят този избор, вместо правитеството да ви принуждава да го сторите. Защото цената продължава да е висока, особено за семействата, които страдат от финансовата криза. Малкият бизнес се притеснява как това ще го засегне, а освен това имаме още много път да извървим докато напълно изградим мрежа за зареждане на електрически коли в цялата страна. Трябва да подкрепим и нашата автомобилна промишленост, за да не бъдем зависими от тежко субсидиран внос на въглеродно интензивни стоки от страни като Китай, например. Така че, за да имаме повече време да се подготвим, днес обявявам, че ще забавим преминаването към електрически автомобили", заяви премиерът Риши Сунак.

Лондон обяви, че подходът му е съгласуван с редица европейски страни като Германия, Франция, Испания и Италия и хората ще могат да си купуват и карат бензинови и дизелови автомобили втора ръка и след 2035-та година. Властите в тях са осъзнали, че трябва да се даде повече време на гражданите да се подготвят за преминаване към електрически автомобили. Това означава, че собствениците им ще ги използват по-дълго и препродаването им в по-бедни държави като България ще се забави. Очакванията са и цените им да продължат да скачат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Ами...
    Педераси недоклатени, сър!
  • 0
    1
    Свободен
    Тия западналяци са гола вода. Главата не ги слуша, което обяснява появата на кокорчовци, бойковци и всякакви неграмотници.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари