Амстердам въвежда пълна забрана на автомобилите с бензинови и дизелови двигатели

0
Решението за пълна забрана на ДВГ е мотивирано от екологични съображения
Решението за пълна забрана на ДВГ е мотивирано от екологични съображения

Властите в Амстердам въвеждат пълна забрана на превозните средства с бензинови и дизелови двигатели, съобщава The Guardian.

Ограниченията ще се въвеждат поетапно от началото на следващата година, когато по околовръстното шосе на града няма да бъдат допускани нафтови автомобили на възраст над 15 години.

Новите правила ще засегнат и градския транспорт - от 2022 г. автобуси и таксита с ДВГ няма да могат да влизат в центъра на Амстердам. През 2025-а такава ограничението ще бъде въведено също за лодките и мотопедите.

Пълната забрана на превозни средства с двигатели с вътрешно горене ще бъде наложена през 2030 г. Съгласно плана на градските власти до тогава в Амстердам броят на зарядните станции за електромобили трябва да бъде увеличен от сегашните 3 000 на 25 000.

Решението за пълна забрана на ДВГ е мотивирано от екологични съображения. Замърсяването на въздуха в Нидерландия надвишава допустимите норми на Евросъюза и се свързва най-вече с интензивния автомобилен трафик в големи градове като Амстердам, Ротердам и Маастрихт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари