Великата Мика: Най-възрастният депутат не остави никого безразличен

3
"Злобата не е добър съветник. А глупостта се плаща най-скъпо. Извинявайте за това лирическо отклонение, но просто искам да ви обърна внимание.",каза Мика Зайкова на новите депутати
"Злобата не е добър съветник. А глупостта се плаща най-скъпо. Извинявайте за това лирическо отклонение, но просто искам да ви обърна внимание.",каза Мика Зайкова на новите депутати Видео: bTV

79-годишната Зайкова се наложи да импровизира в Народното събрание, но освен това показа авторитет и чувство за хумор

„Уважаеми дами и господа, днес в деловодството на НС, е внесена оставката на Министерския съвет. Не желая да коментирам, но това или е срам пред народа и пред вас да дойдат тука и да си подадат оставката, или е пренебрежение. Пренебрежение към тази институция, все пак сме парламентарна република!“ – вероятно няма друг случай в най-новата история на България, когато председателстващ Народното събрание коментира по подобен начин действия на правителството, разказва bTV.

За всяко нещо, обаче, си има първи път, а „шареният“ 45-ти парламент изглежда съвсем подходящо място за това. Още в първото заседание се появи и подходящият човек – Мика Зайкова от „Има такъв народ“.

Тъй като със своите 79 години тя е най-възрастният народен представител, на нея се падна честта да открие Народното събрание. Във встъпителното си слово и в последвалата го активност като председател тя показа едно по-непринудено, но също така професионално отношение към институцията.

"Нека народът да види, че народните представители в 45-ото Народно събрание са хора с добро настроение и чувство хумор!", призова тя от трибуната на парламента. След това не спести непринудените си коментари преди и след изказванията на депутатите.

Присъствието ѝ като председател на 45-ото Народно събрание беше за кратко. За нов председател на Народното събрание бе избрана Ива Митева. В някои от фразите ѝ обаче имаше повече цвят и настроение, отколкото в сравнително мрачното време навън на датата 15 април.

  • "Неуморимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива и дано да съм добра орисница".
  • (след речта на президента Румен Радев)

    "Дами и господа, ох, закачи ми се е за очилата (бел.ред. - маската)... извинявайте, ма тия... така..."

  • "Злобата не е добър съветник. А глупостта се плаща най-скъпо. Извинявайте за това лирическо отклонение, но просто искам да ви обърна внимание."

В социалните мрежи много публични личности коментираха нейното водене на заседанието.

"Въпреки че е Зайкова, тя като лъвица отстоява принципните си позиции, но го прави с “меки” лапички - чрез силата на аргументите. Със сигурност една женска “алфа” в новия парламент ще е полезна както с компетентността си, така и с финия подход към шлифоването на противоречията. Желая ѝ успех!", написа икономистът Боян Дуранкев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук