Мика Зайкова - новата любимка от новия парламент

2
Нека народът да види, че народните представители в 45-ото Народно събрание са хора с добро настроение и имат хумор
Нека народът да види, че народните представители в 45-ото Народно събрание са хора с добро настроение и имат хумор Снимка: БГНЕС

Нека народът да види, че народните представители в 45-ото Народно събрание са хора с добро настроение и имат хумор

Технически хаос, лични нападки и процедурни номера - с тези думи може да се обобщи началото на новия 45-и парламент. Началото бе дадено на 15 април. Тогава в четвъртък прагът на старата сграда на парламента прекрачиха новите 240 депутати. И от ден първи си пролича колко трудно ще е да се намери добрия тон, да се конструира мнозинство и да се започне със сериозната законодателна дейност. Обидите и виковете обаче са това, което ще те зашемети най-напред в новото Народно събрание, пише Novini.bg.

Сигурно и затова на фона на политическите боричкания всички се впечатлиха от ведростта на Мика Зайкова - най-възрастният депутат, който имаше честта да открие 45-ия парламент. Още в началото тя прикова вниманието към себе си не само на колегите си от всички парламентарни групи, но и на обикновените граждани. Във фейсбук пък стана нещо като сензация - едни ѝ се радваха, други я критикуваха за начина на водене на тържественото заседание.

79-годишната Мика Зайкова се опита да призова депутатите да се усмихват, да спазват добрия тон и да се изслушват. Тя самата обаче не се въздържа и на няколко пъти отправяше реплики по повод чужди изказвания, най-вече към ГЕРБ. Мика се смееше гръмко, изглеждаше объркана, когато не разбираше нещо, но ѝ си признаваше, ако се затруднява, развеселяваше, но и ставаше сериозна също толкова бързо.

Ето и някои от запомнящите се реплики:

"Неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото НС и дано да съм добра орисница" - с тези думи тя започна обръщението си към новите избраници.

"Уважаеми дами и господа, заседанието ще се предава по БНР И БНТ. Така че моля, за усмивки и за радост", прикани Зайкова депутатите.

"Нека народът да види, че народните представители в 45-ото Народно събрание са хора с добро настроение и имат хумор", призова отново тя по-късно.

"Да преминем към избор на нов председател, тъй като и аз съм човек и имам нужда от почивка", заяви Мика преди избора на своята колежка от "Има такъв народ" - Ива Митева.

"Извинете...но нали сме нови", каза Зайкова в един от моментите, когато се обърка по време на воденето на заседанието.

"Не желая да коментирам, но това или е срам пред народа и пред вас да дойде тук и да си подаде оставката, или е пренебрежение - пренебрежение към тази институция. Все пак сме парламентарна република" – не се стърпя да каже тя, когато съобщи, че премиерът Бойко Борисов е депозирал оставката на правителството, без да дойде лично пред депутатите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари