Вече получаваме свидетелство за съдимост по електронен път

2
Свидетелството се получава по електронен път независимо от месторождението и адресната регистрация на гражданите
Свидетелството се получава по електронен път независимо от месторождението и адресната регистрация на гражданите Снимка: БГНЕС

Свидетелството се получава по електронен път независимо от месторождението и адресната регистрация на гражданите

Всеки гражданин може да заяви и да получи по електронен път свидетелство за съдимост от всяка точка на страната независимо от месторождението и адресната си регистрация и независимо дали е осъждан или не, съобщава БТА.

Така министърът на правосъдието Крум Зарков представи днес новата електронна услуга, която Министерството на правосъдието предоставя, чрез централизирана автоматизирана информационна система „Съдебен статус“ (ЦАИС).

Той припомни, че досега гражданите можеха да заявят и получат свидетелство за съдимост през интернет и чрез електронен подпис само в случаите, в които те не са осъждани. „С надграждането на ЦАИС се разшири обхватът на служебното и електронното свидетелство за граждани, като е предвидено издаване и за осъждани лица, както и за лица, родени извън територията на страната, които притежават българско гражданство, заяви Зарков.

Началник на отдел „Специализирани информационни системи и електронни услуги“ в МП Любов Бончева допълни, че заявленията могат да се подават и получават както с електронен подпис, така и с ПИК на НАП и облачен КЕП , а издадените свидетелствата за съдимост съдържат QR код, гарантира автентичността им пред органите за които са предназначени.

Обновената система вече е свързана с ECRIS (Европейската система на регистрите за съдимост). Така информацията за осъдени български граждани на територията на страни от ЕС ще се записва своевременно в системата „Съдебен статус“ и ще бъде достъпна за всички бюра съдимост.

Миграцията на данните с информационна система „Изпълнение на наказанията“ пък ще скъси значително сроковете за получаване на отговор до бюрата по съдимост дали едно лице е изтърпяло наказанието си.

Предстои и включването на Единната информационната система на съдилищата към „Съдебен статус“, като по този начин там ще се получават директно бюлетините за съдимост от цялата страна.

Министър Зарков благодари на Висшия съдебен съвет за съдействието, което е оказал при комуникацията с 113 районни съдилища в страната във връзка с процеса по мигриране на данните от бюрата за съдимост.

Председателят на Районен съд Перник - Михаил Алексов уточни, че е предвидената и автоматизация, която ще напомня кога е настъпила реабилитация и това обстоятелство ще бъде отразявано веднага в бюлетините за съдимост. Той заяви, че при работата на надградената ЦАИС отпада и ангажиментът на районните съдилища да съхраняват голям документооборот, което е бреме за всяка администрация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    ВНИМАНИЕ: Ring- ЪТ ИДВА
    СЛЕД ДИВЕРСИФИКАЦИЯТА КАТО ИЗРАЗНО СРЕДСТВО ДОНЕСЕНО ОТ БАЩИЦАТА НА ГЛУПАЦИТЕ ОТ "ГЕРБ" СЛЕД ЕДНА СРЕЩА ЗАД "ЧЕРНО МОРЕ" НА ИЗТОК МИ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ ЧЕ НОВО ИЗРАЗНО СРЕДСТВО НАХЛУВА В НАШИЯТ ЕЗИК КАТО ЧУЖДИЦА ВНЕСЕНА ИЛИ ОТ НЯКОЙ МАЛОУМНИК В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ,А ПО ВЕРОЯТНО ДА Е С ПРОИЗХОД СОФИИСКА ОБЩИНА И НЯКОЙ "УМЕН" ОТДЕЛ В РЕЗУЛТАТ НА "ДИГИТАЛНО" МИСЛЕНЕ.ИЗРАЗНОТО СРЕДСТВО Е " РИНГЪТ" МАЛЪК "РИНГ",ГОЛЯМ "РИНГ".ИЗРАЗНОТО СРЕДСТВО ЗАМЕСТВА ДУМАТА БЪЛГАРСКА "КРЪГ" или "ПРЪСТЕН". Патамуща ЧЕРЕЗВИЧАЙНО И НЕМЕДЛЕННО СЕ ИЗПОЛЗВА" ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА НИВО ВРЕДНИ ЕМИСИИ ОТ МПС В ОПРЕДЕЛЕНА ЧАСОВА ЗОНА ЗА СОФИЯ ,ЦЕЛТА НА КОЕТО ДЕЙСТВИЕ В ДВИЖЕНИЕТО НА СОФИЯ,ВЪТРЕШЕН КРЪГ И ГОЛЯМ ВЪТРЕШЕН Е ДА СЕ ОГРАНИЧАТ МПС И ППС С РЕГИСТРАЦИЯ ОТ КРАЯ НА 80-ТЕ ДО 2005/ ВЕРОЯТНО 2010 ,НЕ МОГА ДА КАЖА ТОЧНО НО СТАВА ДУМА ЗА "РИНГ". ТОВА Е МАРШРУТ ВЕРОЯТНО ИЛИ ТЕРИТОРИЯ НА СОФИЯ,НО РИНГ ??????? РИНГЪТ ????? ПРОСТИ ЖУРНАЛИСТИ В СУТРЕШНИТЕ БЛОКОВЕ НА БТВ , НОВА ТВ. И БНТ 1 СЪЩО ВМЪКВАТ ЛЕКО ДУМАТА ЧУЖДИЦА КОЯТО Е НЕПОНЯТНА ЗА БОЛШИНСТВОТО ПЕНСИОНЕРИ,С И УЧЕНИЦИ. " РИНГ,РИНГЪТ". УЖАС С БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК. ЗАПРИЛИЧА МИ НА ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ НА МЕГЛЕНА КУНЕВА-ПРЪМОВА В НАРОДНО СЪБРАНИЕ ..... ЦИТИРАМ : - " ....НАМАЛЕТЕ КОПИ ПЕЙСА " ????? COPY PASTE....... МИСЛЯ СЕ ПИШЕШЕ. ВЪПРОСЪТ Е КОГА ЩЕ ПРОГОНИМ НАЙ ПОСЛЕ ПРОСТИ ЦЪРВУЛАНИ ОТ ДЪРЖАВНАТА И ОБЩИНСКА МЕСТНА ВЛАСТ ? ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ ? НЕ МОГАТ ЛИ ДА КАЖАТ ЧЕ ЩЕ ИМА ОГРАНИЧЕНИЕ НА МПС С ВИСОКИ ВРЕДНИ ЕМИСИИ В ВЪТРЕШНИЯТ КРЪГ НА СОФИЯ ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО УЛИЦИТЕ ЗА ОПРЕДЕЛЕНА ЧАСОВА ЗОНА И ЗА ПО ГОЛЯМ ВЪНШЕН КРЪГ НА ДВИЖЕНИЕ В СОФИЯ В ДРУГА ЧАСОВА ЗОНА КАТО ЦЕЛТА Е ДА СЕ ПОСТИГНЕ МАКСИМАЛЕН ЗДРАВОСЛОВЕН И ЕКОЛОГИЧЕН ЕФЕКТ И ЗАЩИТА ?
  • 2
    2
    star wars
    Що е то дигитализирана личност,човек? Какво е това животно и има ли почва за развитие у нас ? Вижте ги в народното събрание 33 години вече и ще стане ясна картинката.Там са силно дигитализирани и интегрирани в евроатлантическата система на дигиталният ЕС.
  • 4
    1
    АЙЗЪК АЗИМОВ
    Прекрасно решение и удобство но не бива да се осланяме изцяло на дигиталните технологии и да ги допускамв в нашият свят на 100% Превземат ни и оглупяваме всячески.Не бива да се махат хартиени и твърди носители като вариант за съхранение и архивиране.Редно е да ги има като се има в предвид на какво ниво е киберсигурноста в България най вече отговорноста на политици и длъжностни лица след като видяхме какво се случи с търговският регистър и данните от него съхранени в дигиталният свят,данните изтекли от НАП и т.н. и т.н. и какви ли още не случаи за които даже не сме чули? Не желая персонално да разговарям с машина или тя да ми дава тон за песен. Искам да разговарям с хора и хора да има срещу мен.Социално животно съм.Противни са ми даже телефонът от който в момента пиша коментара с вредното си излъчване и бяла светлина унищожаваща доброто зрение, за QR код просто не ми се говори.Огъзва ме се и тихомълком ни отнемат елементарни човешки свободи и изконни права със наше бездиханно и равнодушно съгласие без да се замисляме какво се случва всъщност и какъв ще е резултата за нашето поколение и бъдеще.Влизаме в система която разрушава същноста на човека и неговата принадлежност към този свят със всички последствия от това.Хората харесват вече и живеят в илюзия,а истината е една и дигиталният свят не я е променил защото няма начин.Погледнете на североизток и дигиталният свят ще изчезне пред очите Ви като видите разрушенията и предстоящия глад който се задава.Контрола е в съзнанието и в духовноста на човека и правото му да взема решения като не пречи на ближните си и обществата около него.Светът не се е променил от последните 5/8000 години.Достстъчно е само да ни изключат електроенергият или както знаем "спират Ви тока"Ще окрякат всички,а предизвикателства колкото щеш.Изгубим ли умението да държим перо и да пишем и рисуваме на лист хартия с ръка в следствие на творчески процеси и мисловни такива ,лошо ни се пише.В момента в България мислещите са на изчезване за разлика от богатите на материални блага.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари