Крум Зарков: В последните години даването на българско гражданство е свързано и с корупционни схеми

1
Случаите на злоупотреба с придобиване на българско гражданство трябва да бъдат предотвратени, добави Зарков
Случаите на злоупотреба с придобиване на българско гражданство трябва да бъдат предотвратени, добави Зарков Снимка: БГНЕС

Случаите на злоупотреба с придобиване на българско гражданство трябва да бъдат предотвратени, добави Зарков

"Министерството на правосъдието остава на разположение да съдейства за всяка една идея, която може да подобри както процедурата по даване на гражданство, така и да предотвратява злоупотребите и да следи за развитието на българските общности навсякъде по света". Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков на заседание на парламентарната комисия по политиките за българите извън страната, предаде БТА.

Комисията обсъжда възможности за създаване на публичен регистър на лица, получили българско гражданство по обща натурализация или такива, които са от български произход. Председателят на комисията Костадин Костадинов посочи, че многократно е ставало на въпрос за това, че е имало случаи на злоупотреба с придобиване на гражданство от страна на хора, които се самоопределят като българи по произход, но след това по една или друга причина, те провеждат открито политика, прояви срещу България - държавата, към която са подали заявление за придобиване на българско гражданство. Въпросът е изключително належащ, но не и толкова лесен за осъществяване, защото касае много институции, допълни депутатът.

Според Зарков няма нищо лошо да бъде обсъдена такава база данни, но отбеляза, че тя представлява много сериозни концептуални проблеми, предизвикателства по отношение на равенствата на всеки един български гражданин, независимо дали е получил българското си гражданство по рождение или впоследствие.

"Когато един човек придобие правото да бъде български гражданин, той става български гражданин наравно с всички други, това включва същите права и задължения наравно с всички други", заяви Зарков и уточни, че няма допълнителни условия, където и да живее, каквото и да прави.

Зарков посочи, че трябва да внимават, когато става дума за темата българското гражданство. "Ние като българска държава дълго време провеждаме политика, в която хората по произход да придобият своето гражданство и така да поддържаме нашата общност", допълни той. По думите му през последните години „тази благородна цел и нормална държавна политика беше изродена в няколко аспекти“, не на последно място и корупционни схеми.

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев отбеляза важността на комисията за защита на личните данни. "Предлагаме в бъдеще при обсъждане на законодателни промени непременно да потърсите тяхното становище", каза още той.

Костадинов отговори, че не са ги викали съвсем съзнателно. "Нямаме абсолютно никакво намерение на този етап да публикуваме каквито и да било лични данни", уточни председателят на парламентарната комисия. По думите му се говори за решение, което е сериозно и ще ангажира усилието на няколко институции, министерства и агенции. "Трябва да започнем с изграждането на някаква рамка, в която да се вместим", каза още Костадинов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари