Вече официално сме крепостни селяни!

3
Пазете живота си! Свободата вече я изгубихме!
Пазете живота си! Свободата вече я изгубихме!

Промените в Закона за електронните съобщения, обнародвани вчера в Държавен вестник, на практика позволиха на полицията с едно заявление – БЕЗ СЪД, да изисква от мобилните оператори трафични данни – къде се намираме, с кого говорим, кои сайтове посещаваме, електронна поща, както и други приложения, които отваряме чрез телефоните си. Отново подчертавам – без разрешение от съда, само със заявление, чиято основателност мобилните оператори не могат, а и вероятно няма да смеят да проверят. Тоест – вся власт на полицията. И прокуратурата, естествено, да поздравя Потресът на правото, оглавяващ институцията, със сбъдването на една от големите му мечти.

Колко лесно, с един закон, с който се изменят десетки други, ни превръщат в крепостни селяни. Заедно с дерогирането на Европейската конвенция за гражданските права и основните свободи на гражданите, дори 80% избиратели на ГЕРБ би трябвало да направят равносметка какво се случва.

Разбираемо е, че всички ни е страх – за живота и здравето ни. Но, когато допуснеш сигурността да надделее над демокрацията, губиш и двете. Вече официално сме крепостни граждани и селяни в домовете си. Вече официално полицията може без да се обосновава, да не ни позволява да отидем в друго населено място /не е уредено как да се обжалват устните разпореждания на полицаите, с които не ни допускат на входно-изходните пътища на областните градове/. Вече официално нямаме право на слънце, въздух и човешко общуване. Решено със закон!

Покрай страхът за живота си, загубихме и остатъците от свобода и демокрация, които имахме! Социалните мрежи се контролират за уж невярна и опасна информация /както се знае, ДАНС е оператор и контролиращ фейсбук на територията на България/ и това се върши и без закон. Например тази сутрин бях блокирана за месец, защото поставих въпроса за какво ни Европейския съюз, след като се видя разединението и безпомощността му в тази криза. Фейсбук определи ЕС като „опасна организация”, а въпросите ми – почти приравнени на омраза и тормоз. Това ни чака. И когато карантината свърши, не си мислете, че властта ще позволи да си върнем и малкото права, които имахме. Абсолютната власт развращава и не се дава лесно.

Честито, крепостни! Пазете живота си! Свободата вече я изгубихме!

Елена Гунчева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Дали жената е красива си личи, когато излезе от банята! Другото е кирпич и боя!

Харесай Дунавмост във Фейсбук