Извънредното положение пада, мерките - не

2
Министърът на здравеопазването има право да налага и отменя забрани
Министърът на здравеопазването има право да налага и отменя забрани Снимка: БГНЕС

Във вторник Народното събрание ще гласува окончателно промените в Закона за здравето, след което от 14 май извънредното положение ще отпадне, а парламентът ще започне редовни заседания. Депутати, министри и членове на политически кабинети ще започнат отново да получават заплатите си, при това с увеличението.

Мерките обаче ще останат, а здравният министър ще има право да налага нови забрани, в зависимост от ситуацията. Премиерът Бойко Борисов вече обяви, че ако заразените с коронавирус надхвърлят 100 човека на ден, всички най-строги рестрикции от извънредното положение ще бъдат върнати, пише вестник Труд.

Със 125 гласа “за”, 0 “против” и 69 въздържали се парламентът прие на първо четене промените в Закона за здравето. ГЕРБ, “Обединени патриоти”, ДПС, “Воля” и независими депутати подкрепиха законопроекта, от БСП се въздържаха.

Има неща, които не могат да бъдат преодолени. На първо място е въвеждането на санитарна извънредна обстановка, която няма конституционна основа. Според нас това може да доведе до непредвидени правни последици”, предупреди Явор Божанков от БСП.

Джевдет Чакъров от ДПС обяви, че имат резерви “по отношение на избраната техника”, но се надяват те да бъдат прецизирани между първо и второ четене.

В новите текстове е записано, че всички противоепидемични мерки ще се определят с акт на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев или на директора на съответната регионална здравна инспекция по предложение на главния държавен здравен инспектор.

Здравният министър ще определя и задължителната изолация на болните от заразни болести, на заразоносителите, на контактните с тях лица и на хората, които са влезли у нас от други държави.

Предвижда се ползваният през 2020 г. неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и осигурителен стаж.

Предлага се още да не се провежда Национално външно оценяване за ученици от IV и X клас за тази учебна година.

Глобяват за маски в градския транспорт

Полицаи и общинари ще правят проверките

Повечето столичани спазват правилата и носят маски в градския транспорт.

От понеделник пътниците без маски в градския транспорт ще бъдат глобявани. Проверките в метрото, автобусите, трамваите и тролеите ще се извършват от полицаи и общинари. Директорът на Центъра за градска мобилност в София Димитър Дилчев увери, че мерките за дезинфекция на градския транспорт продължават, както досега.

По думите на Дилчев по-голяма част от столични са съвестни и спазват противоепидемичните мерки. Директорът на ЦГМ добави още, че служителите в градския транспорт за момента са достатъчно защитени.

Дилчев коментира и въвеждането на новата тикет система, която ще следи за броя на пътниците в превозните средства. Той увери, че до края на годината би трябвало да функционира.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари