Вече има глобени заведения, които са пускали музика, без авторските права

0
Заведенията са понесли санкции до 2500 лв., като предвидените според Закона за авторското право и сродните му права са в размер до 20 000 лв
Заведенията са понесли санкции до 2500 лв., като предвидените според Закона за авторското право и сродните му права са в размер до 20 000 лв

Лицензирането на музиката в заведенията е по-евтино от санкциите, които може да наложи инспекторатът към Министерство на културата. За това напомня Музикаутор – сдружението за колективно управление на авторски права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика, и музикални издатели.

Повод за реакцията на Музикаутор са наложените санкции на няколко заведения в Кюстендил, които са пускали музика, без да уредят авторските права за нея. За това съобщи БНР в края на миналата седмица.

Заведенията са понесли санкции до 2500 лв., като предвидените според Закона за авторското право и сродните му права са в размер от 2 000 до 20 000 лв. за първо нарушение и от 3 000 до 30 000 лв. при следващо.

„Уреждането на авторските права по законен ред е най-добрият и същевременно най-евтин начин за ползване на музикални произведения от бизнеса“, посочи по този повод изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров. Той обясни, че ако един правоносител подаде граждански иск срещу даден хотел, ресторант или друго заведение, използвало музиката му без разрешение, обезщетенията, които може да наложи съдът, са в размер до 100 хил. лева. „Вместо да рискуват подобни санкции, най-добре за ползвателите е да сключат договор за лицензиране на музиката, което ще им донесе допълнителни гаранции и ползи“, подчерта Иван Димитров.

Музикаутор апелира всички ползватели на музика да се свържат с дружеството, откъдето могат да получат информация в детайли относно лицензирането на музиката, използвана в заведения и търговски обекти. Пълна информация за това е налична и на сайта на дружеството – www.musicautor.org.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари