Вече 1 година „Добрият самарянин“ е в помощ на бездомните в Русе

0

Днес в зала „Свети Георги“ на Община Русе кметът Пламен Стоилов откри кръгла маса по повод една година от създаването на приют за бездомни лица „Добрият самарянин“. Срещата се проведе под наслов „Приют за бездомни хора „Добрият самарянин“ – 1 година в помощ на бездомните“.

На дискусията присъстваха заместник-областния управител г-жа Карамехмедова, Председателя на УС на „Каритас България“ – Минчо Минчев, Монсеньор Петко Христов – член на УС на „Каритас България“, представители на Червения кръст, МВР, Регионална дирекция „Социално подпомагане“, кметове на русенските общини и представители на други неправителствени организации.

В приветствието си към всички присъстващи кметът Стоилов изтъкна, че за него е изключително удоволствие да обяви началото на тази кръгла маса, представяща едногодишния труд на Община Русе и „Каритас“ в една иновативна услуга – първа по рода си методика за грижа за бездомните хора. Той заяви с чувство на гордост, че моделът на партньорство между Община Русе, „Каритас“ и Католическата църква, е модел, който на практика съществува само в Русе и може да се посочи като добър пример за взаимодействие между общинската администрация и неправителствените организации.

В обръщението си към гостите, градоначалникът разказа за ролята на Община Русе в този проект, като посочи конкретните задачи, за които е отговорна администрацията. Стана ясно, че общината издържа социалния патронаж на приюта, като подсигурява на бездомните дом, храна и заетост. Според Стоилов правилното решение на проблемите в социалната сфера се корени в успешното партньорство с всички, които работят в областта на социалното подпомагане. Той подчерта, че конкретните мерки в тази сфера ще бъдат основен приоритет на Общината.

В заключение кметът изказа благодарност на всички присъстващи, които с участието си са помогнали този проект да бъде успешен.

Срещата продължи с обръщения на зам.обл.управител г-жа Карамехмедова и председателя на УС на „Каритас България“ – Минчо Минчев.

По-нататък беше представена дейността на приюта за изминалата една година, европейския опит в тази област и бъдещето на социалните услуги за бездомни в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари