Вдигат парите за инвалидност на 670 хиляди българи

1
Месечната финансова подкрепа на хората с трайни увреждания се увеличава с 22%
Месечната финансова подкрепа на хората с трайни увреждания се увеличава с 22% Снимка: Dunavmost

Ръстът се дължи на повишаването на линията на бедност

Месечната финансова подкрепа за 670 000 хора с трайни увреждания ще се увеличи с 22% от 1 януари 2023 г. Ръстът е резултат от повишаването на линията на бедност от 413 лв. на 504 лв. от същата дата. Съгласно Закона за хората с увреждания конкретният размер на помощта е процент от нейната стойност и се определя в зависимост от степента на увреждането.

Хората с над 90% увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност, от догодина ще получават 287,28 лв. месечно – с 52 лв. повече отколкото в момента. За хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест месечната финансова подкрепа ще се увеличи с близо 30 лв. и ще достигне 151,20 лв. Хората с над 90% увреждане ще получават по 126 лв. Хората с от 71 до 90% степен на увреждане ще получават по 75,60 лв. на месец, а тези с между 50 и 70,99% степен на увреждане – по 35,28 лева, информира БГНЕС.

Месечната финансова подкрепа се изплаща от Агенцията за социално подпомагане съгласно Закона за хората с увреждания. Новият по-висок размер на помощите за месец януари 2023 г. ще бъде изплатен през февруари. През януари хората ще получат месечна финансова подкрепа за декември 2022 г., която ще е в досегашния си размер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Спокоен до 1
    Недей така драги, недей. Че има хора, които са си плащали осигуровки по 35 години, но в един момент орисията им ги е предала. Те са си изкарали парите за мизерните пенсии. Не така драги, че съдбата ти понякога може да е особенно заядлива. Лягаш си здрав, а утре си полу-зеленчук. Как оцеляват с 500 лева месечно тия хора за мен е мистерия. То май и много не успяват да оцелеят.
  • 5
    1
    123
    670 хил. ? С 670хил. души с инвалидност ли ще вдигате на крака полуубитата нация ? Кой остава за да вади тези пари ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари