Коледни бонуси за медиците, пенсионерите и хората с увреждания в Гърция

0
Допълнителният бонус има за цел да намали шока от повишаването на цените в полза на борещите се с пандемията и уязвимите групи от обществото
Допълнителният бонус има за цел да намали шока от повишаването на цените в полза на борещите се с пандемията и уязвимите групи от обществото Снимка: ЕПА / БГНЕС

Бонусът ще бъде изплатен еднократно

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви допълнителен коледен бонус за здравни работници, пенсионерите с ниски пенсии и хората с увреждания, които получават помощи.

Допълнителният бонус има за цел да намали шока от повишаването на цените в полза на борещите се с пандемията и уязвимите групи от обществото. Бонусът ще бъде изплатен еднократно.

В изказване пред парламента Мицотакис заяви, че 100 000 служители в болници и спешна помощ ще получат допълнителен бонус, равен на половината от месечната им заплата. 900 евро ще бъдат изплатени в рамките на месец декември, информира БГНЕС.

Пенсионерите с ниски пенсии ще получат допълнителна помощ от 250 евро плюс 50 евро за всеки член на семейството.

По 250 евро ще бъдат раздадени на 173 000 души с увреждания.

Според медиите, пенсионерите с ниски пенсии, които имат право на бонус са тези с до 7200 евро облагаем доход (600 евро на месец) и годишен семеен доход до 14 400 евро. Стойността на облагаемото недвижимо имущество не трябва да надвишава общо 200 000 евро. Мярката ще засегне около 800 000 души, съобщи сайтът Кеер Talking Greece

Общата сума за коледните добавки 338,5 млн. евро и ще бъде изплатена до края на декември.

Според Мицотакис, повишението на цените е временно явление и се дължи на „глобална ценова криза“, която ще продължи до първата половина на 2022 г.

След блокирането ръста в търсенето повиши цените и инфлацията. Това доведе до повишаване цените на енергията.

Гръцкият премиер отбеляза, че това не е първият път, когато имам подобни инфлационни тенденции, и даде за пример европейската дългова криза през 2010-2011 г.

„И тогава явлението се оказа временно, така че дори сега мисля, че ще видим деескалация на явлението през първото тримесечие на 2022 г.“, подчерта той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари