Социалният министър: Всички пенсии ще бъдат увеличени от 1 октомври

0
"И бъдещите пенсионери ще получат коефицент за тежест за осигурителния стаж - 1,35 %", поясни социалният министър
"И бъдещите пенсионери ще получат коефицент за тежест за осигурителния стаж - 1,35 %", поясни социалният министър Снимка: NOVA

Служебният кабинет предложи увеличение на пенсиите от 1 октомври

Целта е да осигурим по-добро качество на живот за бъдещите пенсионери”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA служебният социален министър Гълъб Донев относно предвиденото увеличение на пенсиите у нас.  

Това, което предлага служебното правителство, е всички възрастни хора в страната да получат увеличение на пенсиите средно с 12 ,5 %. Минималната пенсия ще бъде увеличена с 13,3 %, а социалната с 14,3 %.

„Абсолютно всички български пенсионери са обхванати от увеличението, за да не се случи така че някой със средноосигурителен доход да не получи увеличение. Това е най-справедливият вариант, защото запазва принципите на социалното осигуряване и отчита приноса на всеки от пенсионерите в социално осигурителната система. А принос се мери с плащаните вноски върху дохода през целия стаж. Това дава възможност да бъдат по-справедливо изчислени пенсиите и да се отчете приносът", обясни Донев.

Всички пенсии, които ще бъдат отпуснати след датата на влизане в сила ще продължат да се изплащат по този модел, уточни той. „Тоест, и бъдещите пенсионери ще получат коефициент за тежест за осигурителния стаж - 1,35 %", поясни социалният министър.

На въпрос на какви условия трябва да отговорят пенсионерите с най-ниски доходи, за да получат допълващата помощ, Донев заяви следното:

"Това ще стане с декларация, която трябва да подадат в Дирекция Социално подпомагане. Ще се направи оценка на съвкупността на доходите. Работещите пенсионери няма да могат да получат подобна помощ."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари