„Възраждане“: Уволнението на шефа на „Пирогов“ обслужва „сглобката“

0
Не е работа на НС да се занимава с назначенията и уволненията в системата на здравеопазването, каза Маргарита Генчева
Не е работа на НС да се занимава с назначенията и уволненията в системата на здравеопазването, каза Маргарита Генчева Снимка: БТА

Не е работа на НС да се занимава с назначенията и уволненията в системата на здравеопазването, каза Маргарита Генчева

ГЕРБ отказаха да участват в заседанието на Бюджетната комисия вчера и обявиха, че ще бойкотират всички законопроекти, внесени от МС заради уволнението на директора на “Пирогов”. От Министерството на здравеопазването пък мотивираха смяната на доктор Димитров с констатирани нарушения в доклад от проверка на звено “Вътрешен одит” към Министерството.

Маргарита Генчева - депутат от партия “Възраждане” и член на Здравната комисия в парламента обясни, че в доклада има данни, че "Пирогов” има задължения, но “задължения имат абсолютно всички държавни болници”:

“Запозната съм с одитния доклад за периода, през който лечебното заведение е управлявано от доктор Димитров. В този одитен доклад има констатации. Има и отговор от лечебното заведение, както и сигнал от доктор Димитров за оказан натиск. Категоричното ми мнение по отношение на това уволнение е, че това е абсолютно безпринципен подход. Това не е първия одитен доклад, който получаваме в Комисията. Сещам се за поне още един - “Майчин дом - София” - но по него не бяха взети мерки. Никакви! Нито от предходния министър на здравеопазването, нито от сегашния. А там констатациите са даже по-сериозни".

Становището на "Възраждане” е, че не е работа на НС да се занимава с назначенията и уволненията в системата на здравеопазването, допълни Генчева в предаването "Преди всички" по "Хоризонт":

"Очевидно е, че причината за тези уволнения е да обслужат “сглобката”. Използват ги, за да се извиват ръцете и да си упражняват натиск. Опитват се да решат политическите и коалиционните си проблеми за сметка на здравеопазването”.

Генчева припомни, че управляващите са дошли със “сериозни заявки за радикални промени в системата”, но за 6 месеца такива не се виждат, а вместо това НС се занимава с "въпроса за управителя и подуправителя на НЗОК. Беше променен и Законът за здравното осигуряване, пак за да бъде обслужена сглобката”.

Относно увеличения бюджет за здравеопазване през 2024-та, тя каза:

Честно казано на нас не ни е много ясно как ще бъде изхарчен. В този законопроект не видяхме механизъм за контрол за начина, по който ще се изразходват тези средства. Според нас нито хората ще го усетят този милиард, нито системата”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари