Какво пише в доклада за нарушения в болница „Пирогов“?

0
Според една от констатациите, болницата е на минус
Според една от констатациите, болницата е на минус Видео: bTV

Според една от констатациите, болницата е на минус

Втори ден скандал с „Пирогов“. След отстраняването на директора Валентин Димитров и трусовете в изпълнителната власт, bTV е прочела доклада, който констатира нарушения в болницата.

Според една от констатациите, болницата е на минус. Общо загубите към края на миналата година са над 31 милиона. 6 милиона - са за 2022 година. Основна част от доклада обръща внимание на обществените поръчки. Според него има индикации за нарушения при тях - например за храна, за консумативи, за апаратура и други.

Докладът е от 134 страници и според здравното министерство е предоставен на Софийската градска прокуратура. Поискахме го и ние официално, но все още отговор нямаме.

Според доклада на здравното министерство - задълженията на „Пирогов“ са повече от вземанията и наличните пари - и болницата не може да ги покрие.

Това е и доводът здравният министър да иска освобождаването на директора.

Има сключен договор за заем. Това е използване на заем, за да се покрият плащания към различни кредитори“, заяви Хинков.

На критиките напоследък миналата седмица директорът на Пирогов отговори, че дълговете са стопени.

Към месец ноември 2023 г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000 лв.“, каза Валентин Димитров, изп. директор на „Пирогов“.

В одитния доклад на „Пирогов“ има конкретни нарушения. Те са направени от изпълнителния директор - те не са колективна отговорност на борда“, заяви здравният министър.

Какво пише в частта от доклада за обществени поръчкии:

Това са класически червени флагове за възможни злоупотреби, включително и умишлени. Дали са умишлени обаче - докладът не изследва. Това не е изолиран проблем при „Пирогов“. Това е проблем, който се наблюдава в много болници при обществените поръчки“, казва Цветомир Тодоров, БИПИ.

Сред констатациите на доклада е и че част от обществените поръчки са чрез пряко договаряне. За други пък е посочено, че са проведени при условия, които ограничават участието на широк кръг от кандидати. Но финансовото състояние на „Пирогов“ не е изненада, защото това е спешна болница, казва експертът.

Новото е, че дефицитът на „Пирогов“ се е увеличил със 7 милиона. И това наистина е сигнал, че нещо се случва и че нещо трябва да се направи“, смята Тодоров.

Докладът разглежда и осигуряването на лекарство за кръвни заболявания. Именно с подобен проблем стана публичен казусът с 15-годишната Даная, която почина в „Пирогов“ този май. Тогава майка ѝ разказа, че е донесла медикамента от друга болница, и поиска оставката на директора. Името на дъщеря ѝ се споменава в документа.

Ако аз и случая с Даная бяха причина за тази оставка, то щеше да се случи преди 6 месеца, а не сега. Смятам, че пропуските са много по-големи от това, което пише в доклада“, каза Ани Стоянова, майка на Даная.

Днес „Пирогов“ излезе в подкрепа на д-р Валентин Димитров. И изрази остро несъгласие от това, че в болницата научават от медиите за промените в ръководството.

Персонал от 2500 човека заслужава да бъде уведомен от представители на Министерството на здравеопазването“, се казва в писмото.

Дали директорът ще бъде сменен - ще стане ясно, след като съдът се произнесе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари