Възобновиха дела срещу Майкъл Джексън за секстормоз над деца

1
14 години след смъртта на Краля на попа двама мъже твърдят, че ги е насилвал като деца
14 години след смъртта на Краля на попа двама мъже твърдят, че ги е насилвал като деца Снимка: Фейсбук

14 години след смъртта на Краля на попа двама мъже твърдят, че ги е насилвал като деца

Възобновиха прекратени съдебни искове на двама мъже, които твърдят, че Майкъл Джексън е упражнявал сексуално насилие над тях в продължение на години, когато са били момчета, предава bTV.

Състав от трима апелативни магистрати от Калифорния реши в петък, че жалбите на Уейд Робсън и Джеймс Сейфчък не е трябвало да бъдат отхвърляни от по-ниско инстанционен съд. Според тях ищците могат основателно да твърдят, че две корпорации, собственост на Майкъл Джексън, посочени като ответници по делата, е трябвало да ги защитят.

Нов калифорнийски закон, който временно разширява обхвата на делата за сексуално насилие, позволява на апелативния съд да възобнови делата.

За втори път съдебните искове - подадени през 2013 г. от Робсън и от Сейфчък през следващата година - се връщат за разглеждане, след като вече са били отхвърлени.

Двамата мъже станаха известни, като разказаха историите си в документалния филм на НВО от 2019 г. „Да напуснеш Невърленд“ (Leaving Neverland).

Съдия, който през 2021 г. отхвърли исковете срещу „Ем Джей Джей Пръдакшънс“ и „Ем Джей Джей Венчърс“ - корпорации, на които Джексън е бил едноличен собственик и акционер, заяви, че не може да се очаква от тях да защитават деца.

Апелативните магистрати от Калифорния обаче не са съгласни с това и смятат, че „корпорация не е освободена от задължение да защитава деца, само защото е еднолична собственост на извършителя на насилието“. Те разпореждат отмяна на решенията, постановени в полза на корпорациите.

Джонатан Стайнсапир, адвокат на наследниците на Майкъл Джаксън, заяви, че клиентите му са „разочаровани“.

Съдии „многократно отхвърляха тези дела в последното десетилетие, тъй като законът го изискваше“, заяви той в имейл до Асошиейтед прес.

Оставаме напълно убедени, че Майкъл е невинен по тези обвинения, които противоречат на всички достоверни доказателства… и които за първи път бяха заведени години след смъртта му от хора, мотивирани единствено от пари“, каза още той.

Винс Финалди, адвокат на Робсън и Сейфчък, заяви в имейл, че са „доволни, но не и изненадани“, че са отменени „неправилни решения…, които бяха в разрез с калифорнийския закон и могат да създадат опасен прецедент, застрашаващ децата в целия щат и в страната“.

Робсън, сега 40-годишен хореограф, се запознава с Краля на попа, когато е на 5 години. След това момчето се появява в клипове на Джексън и записва музика за неговия лейбъл.

В иска си твърди, че певецът го е тормозил в продължение на седем години. Робсън настоява също, че е бил подчинен на Майкъл Джексън и служителите на двете корпорации са имали задължението да го защитят по същия начин, по който бойскаутите или училището би трябвало да защитават децата от техните ръководители.

Сейфчък, който сега е на 45 години, твърди в иска си, че се е запознал с Джаксън по време на снимки на реклама. Тогава бил на 9 години. Той казва, че Джаксън му се е обаждал често и го е обсипвал с подаръци, преди да премине към серия от случаи на сексуално насилие.

Исковете на двамата мъже бяха възстановени веднъж след отхвърлянето им през 2017 г. заради изтичане на давност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -5
    3
    До 1
    Със сигурност най-малоумната "държава" в Света се нарича ТероруZZстан! Останаха само 3-4 изостанали държавици, които още не са го проумели, но и те ще се усетят! Слава на нашите украински братя и успех в отвоюването на заграбените от рушлямските орки техни територии!
  • 4
    2
    До коментар №1
    Прав си, но наполовина. Рано е да се изразява позиция, нека да излязат с решение и тогава ще коментираме. Това което правят в момента в САЩ се нарича справедливост, а справедливостта няма давност, дори по нашите закони. Всеки има право на справедливост! Сократ го оправдаха след 2500 години - не че има значение за Сократ, но Справедливостта го изисква. Така че, мисля, че е стъпка в правилната посока - на този етап, след като се прознесе съда - ще коментираме резултатите.
  • 7
    1
    пореден пример
    че сащ е може би най-малоумната държава на планетата - да водят дело срещу някой умрял, и да спечелят и да загубят няма значение, дали ще вземат някъкви пари или не пак няма значение, важното е че се занимават със абсолютни простотии и си вярват, че правят нещо много значимо... за кого? никой не знае... американците наиста са толкова деградирали морално, духовно и интелектуално, че сами ще се затрият до 50-100 години
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари