Въздухът в Русе отново е с високи нива на замърсяване

3
Отчитат се завишени стойности на замърсяване на въздуха в градските райони в почти цялата страна
Отчитат се завишени стойности на замърсяване на въздуха в градските райони в почти цялата страна Снимка: iStock

Отчитат се завишени стойности на замърсяване на въздуха в градските райони в почти цялата страна

За пореден ден тихото време е причина за осезаемо замърсяване на въздуха в градските райони в почти цялата страна. През нощта и призори на 2 януари 10 от станциите на Изпълнителната агенция по околна среда отчитат концентрация на фини прахови частици (ФПЧ 10) над допустимите нива. В една от станциите в столицата нормата е превишена повече от 3 пъти, съобщава NOVA.

В Русе, Видин, Плевен, Шумен, Горна Оряховица, Перник, Пловдив, Благоевград и Смолян фините прахови частици са с най-завишени стойности. В София нивата на замърсяване са най-високи.

През последните дни цялата югоизточна половина на Европа попада под влиянието на антициклони, с който нощем и сутрин се задържат мъгли, липсва осезаем вятър. Това е основна причина замърсителите да се задържат по-дълго. В държавите от Централна Европа и Западните Балкани допустимите нива се надвишават най-драстично. На другия полюс е северозападната половина на континента, където атлантическите циклони създават динамика в атмосферата и замърсителите се задържат трудно.

Прогнозата у нас е във вторник да се появи вятър, по-осезаем в Дунавската равнина и атмосферата отчасти да се изчисти. В края на седмицата ще нахлува на по-студен въздух с преминаването на студен фронт, с което дишането ще стане още по-леко.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Екологично
    Пълнете кесийки с мръсен въздух и идвайте на центъра за протест, водач ще бъде Децибелчо Кесийков.
  • 0
    1
    рррр
    "Монтюпе ще да е" - ганьовците след като са хвърлили повече бомбички отколкото Русия в Украйна
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари