ВАС остави без разглеждане жалбата на Славов срещу избора на Сарафов

0
Определението по делото може да се обжалва
Определението по делото може да се обжалва Снимка: Фейсбук

Определението по делото може да се обжалва

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на министъра на правосъдието Атанас Славов срещу избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор. Жалбата е срещу решението на Прокурорската колегия на ВСС от заседанието на 16 юни 2023 г., съобщиха от ВАС.

Съдебният състав не споделя изложените от Славов аргументи за допустимост на жалбата, като установява, че той не разполага с правен интерес от оспорването на процесното решение.

"Общата клауза за обжалваемост на актовете е приложима спрямо гражданите и юридическите лица, които са засегнати от даден административен акт. Но не е приложима спрямо лица, които упражняват държавновластнически функции. За да бъде допустимо държавници да оспорят даден административен акт трябва това да е посочено изрично в закона. Изключение е предвидено единствено за прокурора, с оглед правомощията му по упражняване на надзор върху актовете. В конкретния случай министърът на правосъдието не е пряко, непосредствено и лично засегнат от приетото решение на Прокурорската колегия, с което се определя временно изпълняващ функциите главен прокурор". Това обясняват Върховният административен съд.

С отмяната на акта не може да бъде постигната и търсената, и твърдяна от жалбоподателя благоприятна промяна в неговата правна сфера, твърдят от ВАС. И допълват: "Законът не е предоставил на министъра на правосъдието право да оспорва решенията на Прокурорската колегия на ВСС, с които се определя изпълняващ функциите административен ръководител".

Определението по делото може да се обжалва с частна жалба пред петчленен състав на ВАС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари