Въртележки в ЦИК до избора на нов началник

0
НС гласува за нов шеф до 25 септември, търсят бивш конституционалист или съдия
НС гласува за нов шеф до 25 септември, търсят бивш конституционалист или съдия Снимка: БГНЕС

НС гласува за нов шеф до 25 септември, търсят бивш конституционалист или съдия

Първи вот в условия на COVID-19, 24 кметства избират управник на 27-ми

До избора на нов шеф на ЦИК изборната комисия ще се управлява на ротация измежду тримата заместници.

Това са решили членовете на ЦИК на едно от последните си заседания, след като на 3 септември Народното събрание гласува оставката на Стефка Стоева като председател на комисията, пише Агенция Монитор.

Официално тя напусна поста по лични причини, но при излагането на мотивите пред колегите й, стана ясно, че това е заради неуредиците около машинното гласуване и опита да се прехвърли цялата отговорност върху ЦИК. Така някой от тримата заместници трябваше да изпълнява функциите на представляващ комисията. Но се оказа, че явно няма желаещи да поемат тази отговорност. Самата Стоева бе посочила преди гласуването на оставката й, това да бъде Таня Йосифова, която е от квотата на НФСБ в комисията. Тя обаче в момента е в планирана лятна отпуска. Така заседанието на 4 септември бе пред провал, тъй като се оказа, че няма кой да го води.

По предложение обаче на един от членовете на ЦИК комисията ще се ръководи на ротационен принцип от тримата заместници - Кристина Цанкова-Стефанова, която е от квотата на ГЕРБ, Таня Йосифова от патриотичната квота, и Силва Дюкенджиева от тази на БСП. Всеки от тях ще ръководи ЦИК по около 10 дни. Първа ще е Кристина Стефанова, която ще е начело на комисията до 13 -ти септември, след това на нейно място ще застане Йосифова до 25-ти септември , а до 5 октомври – Дюкенджиева. Ротацията ще се запази докато НС стартира процедура и избере нов шеф начело на ЦИК.

От мнозинството планират да гласуват още тази сряда процедурните правила в правна комисия, а през зала да минат до края на седмицата – четвъртък или петък. Идеята е сроковете да бъдат максимално съкратени и самото гласуване в пленарна зала на новия шеф да бъде до 25 септември. Все още не е ясно кого ще предложи ГЕРБ на мястото на Стоева, тъй като тя бе от тяхната квота. Според депутати от мнозинството обаче трябва да се търси някой конституционалист или бивш съдия, тъй като това е важен поста, а според ИК на ЦИК се вменява закупуването или наемането на машините за гласуване. Само преди седмица НС прие на първо четене поправките в ИК, с които се въвежда смесената система за ВНС, връщане на възможността да се гласува с машина или с бюлетина, както и опростяване на протоколите, за да се намалят грешките в тях. Във връзка с последното от мнозинството обмислят да няма сумиране на гласовете от хартиения протокол и този от машинния вот, а членовете на секциите само да ги попълват., да се подписват и да носят два документа в общинските комисии. Така новият шеф на ЦИК ще бъде избран само няколко дни преди частичните избори на 27 септември, където в 24 кметства трябва да избират нов кмет. Става дума за малки населени места, като общата бройка на избирателите 38 175 души. Това по същество ще бъде първи вот у нас в условията на коронакриза. ЦИК вече прие методическите указания към секциите за провеждането на вота. Препратили са на кметовете и указанията на здравните власти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари