Въоръжени мъже превзеха петролен танкер край Оман

0
"St Nikolas" плава под флага на Маршалските острови
"St Nikolas" плава под флага на Маршалските острови Снимка: Vessel Employment / архив

"St Nikolas" плава под флага на Маршалските острови

Според британската фирма Ambrey, плаващият под флага на Маршалските острови танкер "St Nikolas" е бил нападнат около 5:30 ч. сутринта българско време, на 50 морски мили източно от Сохар в Оман и след това се е насочил към Бандар-е-Джаск в Иран, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Въоръжени мъже във военни униформи са се качили на борда на петролен танкер в Оманския залив", съобщиха от компания за управление на морския риск, последният от поредицата инциденти в корабоплаването в региона.

"Лицата са закрили камерите на кораба", съобщи Ambrey, като добави, че служител по сигурността "докладвал, че е чул непознати гласове по телефона заедно с гласа на капитана".

"Съобщава се, че въоръжените заподозрени са облечени в черни униформи във военен стил с черни маски", се допълва в съобщението.

За инцидента съобщи и британската агенция за морска сигурност United Kingdom Maritime Trade Operations.

Според уебсайта за проследяване Marine Traffic корабът St Nikolas е плавал от иракското пристанище Басра към Турция.

Ambrey сподели, че наскоро преименуваният танкер преди това е бил преследван и глобен за превоз на санкциониран ирански петрол, който е бил конфискуван от американските власти. "Иран и преди е предприемал действия срещу онези, които е обвинявал в сътрудничество със САЩ".

Оманският залив, ключов маршрут за петролната индустрия, който разделя Оман и Иран, е бил свидетел на редица отвличания и нападения през годините, често с участието на Иран.

Корабоплаването в богатия на ресурси регион също е в повишена готовност след седмици на безпилотни и ракетни атаки от страна на йеменските бунтовници хути в Червено море.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари