Външният министър на Гърция планира днес да посети Одеса

1
Посещението зависи от ситуацията относно сигурността там и може да бъде отменено
Посещението зависи от ситуацията относно сигурността там и може да бъде отменено

Външният министър на Гърция Никос Дендиас планира в неделя да посети украинския град Одеса, пише „Катимерини“, предаде БГНЕС.

Посещението зависи от ситуацията относно сигурността там и може да бъде отменено, ако тя бъде счетена за твърде опасна, според репортаж на телевизия Skai.

Ако посещението се състои, то ще включва и хуманитарна помощ.

Дендиас разговаря в петък за посещението и необходимите мерки за сигурност с украинския си колега Дмитро Кулеба и Петер Маурер, президент на Международния комитет на Червения кръст.

Дендиас планира да се срещне с украински власти в града и представители на етническата гръцка общност там. В Одеса има силно гръцко присъствие от хилядолетия. Дендиас също планира да посети музея на Filiki Etaireia (Общество на приятелите), тайното общество, основано в Одеса през 1814 г. и което изигра решаваща роля при избухването на гръцката война за независимост от 1821-29 г. срещу Османската империя. В последно време музеят е затворен .

Гръцкото правителство също е силно заинтересовано от съдбата на много по-голямата етническа гръцка общност в Мариупол и отварянето на хуманитарен коридор към източноукраинския град. Франция и Турция също работят в тази посока.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари