Вълна от протести заля България

3
Хората искат смяна на системата, оставка на кабинета, обявяват се срещу високите цени на горивата, застраховките и новите данъци върху колите
Хората искат смяна на системата, оставка на кабинета, обявяват се срещу високите цени на горивата, застраховките и новите данъци върху колите Видео: NOVA

Вълна от протести заля България.

Недоволните хора искат смяна на системата, оставка на кабинета, обявяват се срещу високите цени на горивата, застраховките и новите данъци върху колите.

Протести спряха за часове движението през няколко гранични пункта с Турция и Гърция. Блокади имаше и по магистралите и основните пътища на страната. Протести се проведоха и в редица градове на страната, обобщава NOVA.

В София днес имаше предвидени 4 протеста, част, от които се сляха в един. До ексцесии не се стигна, но имаше опити за провокация. Всички се обединиха около идеята народът да има повече власт, за да контролира институциите.

В 14 часа на площад “Батенберг” групата от Перник първа пристигна на Националния протест срещу високите цени на горивата и стандарта на живота у нас.

В  14:30 към тях се присъединиха протестиращите с искане за оставка на правителството.

По пътя им имало провокации. Шофьор на лек автомобил направи дрифтове пред Парламента, показаха кадри, публикувани от столичната полиция.

„Получаваме сигнали за готвени провокации. Ние затова сме там, за да предотварим конфликити и провокации”, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

На протеста се стекоха недоволстващи от Пазарджик, Пловдив, Перник и Враца.

От площад "Батенберг"  тръгнаха към сградата на Министерски съвет. След това шествието тръгна по бул. „Дондуков”. Оттам по ул. „Раковски” протестът стигна пред парламента, където ги чакаше внушителен полицейски кордон.

След това протестиращите блокираха за кратко движението на кръстовището на „Орлов мост”.

В страната за охрана на протестите бяха ангажирани над 2000 униформени. В София са осигурени около 1000 човека.

Протестите в Южна България блокираха пътищата към основните гранични пунктове с Гърция и Турция.

В Хасково протестиращите се събраха още в 8 сутринта.

„Не сме доволни от управлението, от сегашното управление, не сме доволни от начина на живот, който водим”, заяви един от участниците в протеста.

Протестът се нарича срещу безобразията в страната. Искаме да живеем нормално и данъците и таксите, които плащаме да отговорят на доходите ни”, каза друг от хората.

Шествието тръгна към Свиленград, но беше спряно от полицията преди магистралата.

В Свиленград протестиращите обиколиха града и обединиха исканията си с гостите от Хасково.

За кратко беше блокиран пътят към Гърция, а след това пеша протестът се отправи към магистрала Марица. Опитът на полицията да ги спре не успя.

Вече на магистралата протестиращите поздравиха униформените, които свалиха каски и щитове. След час и половина блокадата падна.

В Ямбол протестът се раздели на два лъча и блокира както движението по пътя към граничен пункт Лесово, така и магистрала Тракия.

И на двете места до транспортен хаос и напрежение не се стигна.

Десетки протестираха и в Пловдив с искане за промяна в системата за управление, по-високи доходи и по-ниски цени на горивата.

В цяла Северна България - протестите заляха улиците на областни градове и парализираха основни пътни артерии.

Центърът на Варна беше блокиран в продължение на четири часа.

Край Шумен достъпът до магистрала Хемус беше спрян за близо два часа.

Блокади имаше и в Ловешко, където  протестиращите затвориха пътен възел Боаза край село Български Извор.

На северозапад протестиращи блокираха по едно и също време двете основни артерии от и за София. В Монтана след автошествие в града, хората спонтанно затвориха за повече от два часа международния път Е79. Освен заради високите цени на горивата хората протестират и заради ниския стандарт на живот в Северозапада.

Недоволни от високите данъци и мръсния въздух, в Русе протестиращите излязоха на шествие по централната улица. Обявиха се за оставка на цялото правителство.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари