Валентин Попов: Социалният диалог в МВР е в "будна кома"

0
Или реална реформа, или срив на системата, заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР
Или реална реформа, или срив на системата, заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Снимка: БТА

Или реална реформа, или срив на системата, заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР

Нивото на социален диалог в МВР е в "будна кома". Това посочи председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов по време на пресконференция, предаде БТА. Той посочи, че най-големият синдикат на служителите в системата няма доверие към професионалното и политическото ръководство на ведомството.

Попов отбеляза, че последното заседание на съвета за социално партньорство е било през ноември, а трябва да се провежда на всеки три месеца. СФСМВР ще се възползва от правото си на страна в съвета и ще поиска неговото свикване.

Направихме два опита за среща с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, които не се случиха, посочиха още синдикатите. В писмо до него те са изброили и три проблема, на основание на които искат преговори за анекс към споразумението си с МВР, но им е било казано, че предложенията са неприемливи, а процедурата изисква да се проведат преговори.

Във връзка с перспективите пред МВР Попов заяви – или реална реформа, или срив на системата. Зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов заяви, че синдикатът подхожда към това политическо ръководство като към служебен кабинет - очакваме нормалността да победи и да имаме редовно правителство. Валентин Попов посочи, че "ако това беше редовно правителство, нямаше да търпим и толкова".

По отношение на няколко случаи, при които служители на МВР са управлявали моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотици, реакцията на ръководството на ведомството според Валентин Попов е била „неадекватна“, защото това не се е случило по законен ред. Той отбеляза че от 3 февруари има влязла в сила наредба на министъра, която урежда реда за тестване за употреба на наркотици, а за тестване за алкохол още няма ред.

Синдикатът изнесе информация, според която за октомври, ноември и декември 2022 г. са проверени за алкохол 24 003 служители, като положителните резултати са 32. Тествани за наркотици са 4561 служители, а положителен резултат са дали четирима, за които няма информация дали са потвърдени с кръвни проби.

От СФСМВР приветстваха позицията на служебния вътрешен министър, че е необходимо назначаване на служители във връзка с охраната на границата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари