Иван Демерджиев: МВР е в колапс, политическото ръководство е абдикирало от функциите си

0
Търсят се хора, които са удобни на тройната коалиция, каза бившият служебен министър на вътрешните работи
Търсят се хора, които са удобни на тройната коалиция, каза бившият служебен министър на вътрешните работи Снимка: БТА / архив

Търсят се хора, които са удобни на тройната коалиция, каза бившият служебен министър на вътрешните работи

"Всеки ден има проблеми, свързани с работата на МВР. МВР е в колапс, защото политическото ръководство е абдикирало от функциите си от момента на встъпването си досега. Не виждам подобрение, не обучението на хората ще реши проблемите, крайно време е това политическо ръководство и самият Калин Стоянов да осъзнаят, че някой трябва да поеме отговорност и да признаят, че не могат да се справят. Търсят се хора, които са удобни на тройната коалиция, а не хора, които могат да свършат работа на терен", заяви бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

По думите му служебното правителство е предприело много действия, за да стопира нелегалния трафик. Демерджиев посочи, че е имало набелязани мерки за справяне с проблема.

"Ние имахме двустранен план с Австрия. Трябваха допълнителни 1260 щатни бройки, които не бяха осигурени от това правителство, и допълнително техническо обезпечаване на 110 км от границата. Това беше напълно достатъчно да реши проблема и да повлияе положително на Австрия да вдигне ветото. Нашата граница беше обявена за приоритет и ние получихме допълнително финансиране, което още не е вложено. По мое време осигурихме допълнително 450 щата", коментира бившият служебен министър на вътрешните работи.

Той отбеляза, че целта на сегашното правителство е "да приключим с Шенген до 2023 г." и добави, че белгийското председателство вече е заявило приоритетите си, а сред тях не присъства включването на България и Румъния към сухопътния Шенген.

На въпрос има ли риск страната ни да се напълни със сирийци и афганистанци, Демерджиев бе категоричен, че риск има.

"Във финалната фаза на преговорите не е участвала България. Дъблинският регламент действаше и преди това. При новите договорки очевидно идеята и на Австрия, и на държавите от Централна Европа е да бъдат върнати повече мигранти и да бъдат ограничени възможностите на България като суверенна и пълноправна членка на Съюза", каза Демерджиев.

По думите му големият проблем е, че се е посегнало на Конституцията. Според него много бързо се е намерил механизъм, по който да се търси "служебно потвърждаване чрез вкарване на фигури, които да обезпечат подкрепата за управляващото мнозинство".

"Министърът на правосъдието забравя, че Конституционният съд контролира и възпира Народното събрание. Всеки юрист знае, че основното качество на съда е безпристрастност. Народното събрание цели да легализира политическия натиск върху прокуратурата, очевидно ръководството ще бъде назначавано от НС", добави Демерджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари