Вълчев: Няма да има намаляване на математически паралелки

1

Министерството на образованието и науката ще финансира от догодина дейности по интереси, свързани с математически, технически и природни науки, както и обучения по компютърно моделиране още от първи клас.

Това съобщи министър Красимир Вълчев след среща с директори, учители, представители на общините и синдикатите в област Русе, предава Арена Медиа. Няма да има намаляване на математически паралелки, допълни Вълчев. 

През следващата година при изготвяне на държавния план прием ще се акцентира на паралелки с изучаване на математика, технически науки и професии. По думите на министъра професионалното образование и дуалното обучение са важни, за да се осигурят специалисти за местната икономика.

В момента се диференцира срокът за преминаване на всички училища в България в едносменен режим. По думите му най-голям ще бъде срокът в големите общини – 10 години в София, около 9 години във Варна и т.н. „Това включва и дострояване на училища, и намаляване на приема на ученици“, обясни образователният министър.

Преди новата учебна година министър Вълчев апелира родителите да изпращат децата си в градина и на училище с доверие в учителя. Въвеждането на електронни дневници ще помогне да се изгради доверие между родители и учители. Очаква се около 1000 училища да въведат електронни дневници.

Друг акцент в срещата с директорите на детски градини и училища бяха новите моменти в организацията на работа, дейността на екипите за обхват на децата в образователната система, преминаването към едносменен режим и обновяването на материалната база.

Министър Вълчев заяви, че учебната година ще започне навсякъде, независимо от ремонтите, които се извършват в училищата. В Русе заедно с кмета Пламен Стоилов и народния представител Пламен Нунев той посети детски градини, които се модернизират със средства по ОП „Региони в растеж“. С европейски средства в града се ремонтират СУ "Христо Ботев", ПМГ "Баба Тонка", ЦДГ "Пинокио 1", ЦДГ "Пинокио 2" и ЦДГ "Русалка 2".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари