Вълчев: 90 са заразените учители в страната

0
Още сведмица-две в МОН ще мислят за това извинените отсъствия на учениците по домашни причини да бъдат увеличени от 3 на 15  дни
Още сведмица-две в МОН ще мислят за това извинените отсъствия на учениците по домашни причини да бъдат увеличени от 3 на 15 дни Снимка: БНР

"Процентът на заразените с Covid-19 ученици е два пъти и половина по-малък от общия брой инфектирани с вируса в страната ни, което е нормално в сравнение с другите страни", съобщи просветният министър Красимир Вълчев.

"90 са заразените учители към вчерашна дата при общ брой педагози в страната 90 000", каза още той пред БНР.

"Пет паралелки не учат или учат в електронна среда, по-точно казано, а 995 учат. Това ще бъде ситуацията през тази година. Не предвиждаме цялостно затваряне на образователната система. Ще има прагови стойности, но те ще бъдат много по-високи от сегашните".

По повод предложението на директора на 119-о училище в София Диян Стаматов извинените отсъствия на учениците по домашни причини да бъдат увеличени от 3 на 15 като мярка срещу образуването на струпвания пред кабинетните на личните лекари, министър Вълчев коментира:

"Първо, възможността за отсъствията по семейни причини не е три, а е 10 дни. Говорил съм с министъра на здравеопазването и вероятно към края на следващата седмица ще организираме такава среща, ще говорим със социалните партньори, с родителите… Въпросът не е еднозначен, защото, ако едно дете не отиде на лекар, пък рискуваме част от симптомите да не бъдат забелязани от родителя. Ще се опитаме да намерим някакво оптимално решение. Факт е, че има струпване пред лекарските кабинети, но факт е, че не можем с лека ръка да кажем: „Не трябва да ходят на лекар“ при леки симптоми. В момента не е наложително да бързаме, тъй като малко време е минало от началото на годината. Можем да си позволим една - две седмици време да го обсъдим този въпрос. По принцип, не го отхвърляме".

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев беше гост в Университетска ботаническа градина, където официално беше открита академичната учебна година на Софийския университет „Св. Климент Охридски”

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари