Ваксинацията продължава с опашки, грешки и дублирани часове

0
Няма яснота кой ще има предимство от утре, за когато са първите часове от електронната система за записване за ваксинация
Няма яснота кой ще има предимство от утре, за когато са първите часове от електронната система за записване за ваксинация Снимка: Илияна Кирилова / СЕГА

Десетки членове на изборни комисии чакат пред пунктовете в последния ден за имунизация

Опашки, объркан ред за ваксиниране, дублирани часове, грешни данни - това са новите измерения на прословутия български модел за стихийно ваксиниране. Днес и утре са последните дни за имунизиране на изборната администрация. Пред пунктовете обаче цари пълен хаос, още преди отварянето им на места има опашки от над 50 човека, пише в."Сега".

Влизането в действие на електронния регистър, за съжаление, не обещава този хаос да бъде приведен в ред. Все още не е напълно ясно кой ще има предимство от утре, за когато са първите часове от електронната система за записване за ваксинация. "До утре приключваме с изборната администрация и от 11 започваме да ваксинираме от първа до трета фаза, ако има желаещи - лекари, учители и структури, които са важни за държавата. При необходимост, когато има подадени по е-системата със съответен час, ще бъдат ваксинирани всички по електронната система", каза тази сутрин пред Би Ти Ви шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Той твърди, че часовете са направени така, че има достатъчно време да се прегледа пациентът, да се изчака евентуално някой закъснял. "Всяка болница има възможност да отвори още едно място за ваксинация, ако се наложи", посочи той.

"Не е необходимо да се пренасочват ваксини към червените области - това не е проблем. Половината от "АстраЗенека", която дойде вчера, е насочена към общопрактикуващите лекари", каза още Балтов. Именно при личните лекари трябва да се ваксинират рисковите групи от четвърта фаза - възрастни и хронично болни, но те досега получаваха единични флакони с по десетина дози "АстраЗенека".

На фона на изчерпаните в редица градове часове за ваксиниране в електронната система лекар от Варна сигнализира за още, и то сериозни, проблеми с е-регистъра. Пред БНР д-р Галинка Павлова, управител на общинското дружество "ДКЦ V Варна - Св. Екатерина" ЕООД разказа, че досега в поликлиниката не са имали проблем със списъците на чакащите за ваксина, тъй като имат два отделни имунизационни кабинета - за хората, които са за реваксинация, и за тези които идват за първата доза. С пускането на новия е-портал за записване на ваксини обаче може да настане хаос, предупреждава тя.

Д-р Павлова твърди, че едва вчера са получили достъп до данните за записванията в системата. "И какво виждаме - за един и същи час има записани по 7-8 пациенти за ваксина - и за реквасинация и за първа ваксина - тоест има дублиране на часове", коментира тя. Според нея раздадените часове не отговарят на подаденото от тях работно време на центъра. Напрежение има и сред хората, които имат предпочитание за ваксина - системата позволява човек да избере "Модерна", но от нея изобщо не е доставяна във Варна. Почти навсякъде достъпна е само "АстраЗенека", а останалите препарати се пазят за реимунизация и определени групи.

Както вече писахме, допълнителен хаос в организацията и дълги опашки може да създаде и оставената възможност пунктовете за ваксинация да могат по свое усмотрение зелени коридори паралелно с ваксинациите на хората с предварително запазен ред чрез е-регистъра. От МЗ не се ангажират с общи насоки как да се извършва организацията, като всеки пункт трябва сам да прецени капацитета си дали и как може да работи и със запазени онлайн часове, и на свободен принцип.

ДОЗИ

Д-р Павлова сигнализира и за още един проблем - техните спринцовки позволяват прецизно да се извадят две допълнителни дози от флакона на "АстраЗенека", но тези пациенти няма как да бъдат вписани в регистъра на ваксинираните. По думите ѝ от клиниката са сигнализирали РЗИ и за този проблем, като оттам са дали разрешение да се ваксинира по един пациент в повече над допустимата бройка. "Този проблем е и при общопрактикуващите лекари. И при тях остават неизползвани две дози, а при този недостиг на ваксини това не е е редно", смята д-р Павлова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари