Ваксинациите са под 17 000 на ден въпреки "зелените коридори"

0
Както и се очакваше, идването на повече ваксини не ускори ваксинацията у нас
Както и се очакваше, идването на повече ваксини не ускори ваксинацията у нас Снимка: Булфото / архив

Както и се очакваше, идването на повече ваксини не ускори ваксинацията у нас.

Въпреки отворените зелени коридори от понеделник, интересът остава слаб и България е далеч от постигнатите 20-21 хиляди поставени дози на ден от пика на кампанията. 16 749 са ваксинациите за изминалото денонощие, което пак е по-добре в сравнение с първия ден на зелените коридори - понеделник, когато бяха поставени 10 910 дози. На този фон правителството в оставка смята, че ще почне да ваксинира по 50-55 хиляди души на ден от май, без да зачита предупрежденията на лични лекари, че потенциалът е изчерпан и който е искал да се ваксинира, вече го е направил, пише вестник СЕГА.

В останалите данни за разпространението на коронавируса у нас няма изненади - хоспитализациите продължават да намаляват и в болница вече се лекуват 7480 души. Намаляват и хората в интензивни структури - на 714. Само в четири области новите случаи надхвърлят 100, като най-много отново са в София - 375, в Пловдив са 180, във Варна - 170, в Бургас - 153. Общо за страната за изминалото денонощие са отчетени 1850 нови случая. Вчера битката с COVID-19 изгубиха 81 души.

ИЗВЪНРЕДНО

Правителството взе очакваното решение да удържи извънредната епидемична обстановка с един месец до края на май, като това бе оправдано с необходимостта да се издаде заповед за влизане на хора от други страни у нас. Постигнахме много благодарение на всички мерки, които вземахме експертно, заяви по повод решението министърът в оставка проф. Костадин Ангелов. Той определи положението на България като огромен успех, въпреки че България остава втора по смъртност в ЕС. С апломб днес финансовият министър Кирил Ананиев обяви, че правителството отпуска още 83 млн. лв. за 1000 лв. бонус за работа на първа линия в здравната система, които са за май и юни. Ананиев пропусна да уточни, че колкото повече случаи се допускат до хоспитализация, толкова повече се увеличава сумата за плащане на първа линия.

ВАРИАНТИ

В България преобладава британският вариант на коронавируса, показва междувременно поредната партида проби, изследвани за южноафрикански, бразилски, индийски и други вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве. Националният център по заразни и паразитни болести огласи данни за целогеномно секвениране на проби от различни райони на страната през втората деседневка на април. Всички те са от британския вариант, като повече не е засичана българската мутация на британския вариант, установена наскоро в две клинични проби от северозападна България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари