Въглеродът в почвата подклажда промените в климата

0
И обезмисля опитите ни да изхранваме нарастващото население на Земята
И обезмисля опитите ни да изхранваме нарастващото население на Земята Снимка: Ройтерс

Въглеродът в почвата, който е три пъти повече отколкото в атмосферата, подклажда промените в климата и обезмисля опитите ни да изхранваме нарастващото население на Земята.

Това се казва в доклад на британската Платформа за биоразнообразие и екосистеми, който ще бъде оповестен официално следващия понеделник 6 май, предаде Би Би Си, предаде БНР.

Сред проблемите са ерозия на почвата, застрояването, сбиването от машини и щетите от наводнения. На увредените почви от една страна не могат да растат растения, които поемат въглерода от атмосферата, и от друга се освобождава въглерода, задържан иначе от червеите под земята.

Според учените 3,2 милиарда души по света страдат от увредени почви. Директорът професор Боб Уотсън посочи, че правителствата се фокусират върху климатичните промени, а не върху загубата на биоразнообразие и увреждането на почвата. А и трите са еднакво важни за оцеляването на човечеството.

Според доклада най-тежко е положението в Южна Америка, където се изсичат огромни площи с дъждовни гори, Субсахарска Африка, Индия и Китай. Едва три процента от повърхността на планетата ни е покрита с почва, годна за земеделие, а годишно се губят 75 милиарда тона. Освен това почвата се възстановява изключително бавно - с около един сантиметър за триста години, отбелязват учените. 

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари