Учени: Неописуемо страдание очаква човечеството

6
Светът е изправен пред невиждана криза, сочи доклад
Светът е изправен пред невиждана криза, сочи доклад Видео: NOVA

Учени от цял свят обявиха "Код червено" за планетата и предрекоха апокалиптично бъдеще за цялото човечество. Предупреждението се базира на обстоен анализ на човешкия прогрес и последиците от него.

Дори днешните летни температури през ноември са показателни за това, което предстои оттук нататък. Погледнато малко по-глобално - ето фактите. За последните 40 години средната температура на Земята бележи ръст с почти цял градус. Само за последното десетилетие ледът на Антарктида е намалял с 1230 гигатона, информира NOVA.

Горската покривка на планетата намалява с 50 на сто всеки 10 години. Тоест годишно хората унищожават , забележете, 28 милиона хектара гора.Отговорът на природата. Всяко десетилетие броят на климатичните катастрофи се увеличава с 40 процента, а щетите от бурите, ураганите и пожарите - с 80 на сто.

Южна Франция. Пореден епизод мощни бури отнесоха съвсем наскоро къщи и автомобили.Всеки ден природата ни дава ясни знаци, че сме прекрачили границата. „Макар България да не е сред държавите, които усещат най-екстремните проявления на климата, това не означава, че не ни засяга по друг начин”, Меглена Антонов от „Грийнпийс” - България.

11 хиляди учени от цял свят прозряха мрачното бъдеще за планетата и официално обявиха “Код Червено” за човечеството. Според тях, ако не намалим човешката щета върху природата, ще се изправим пред истински апокалипсис. Урагани, изпепеляващи пожари и безпрецедентно преселение в търсене на безопасно място за живот. „Нашите призиви не са от вчера. Напротив, първите ни предупреждения са отпреди 40 години. Крайно време е да действаме. Все още имаме шанс да предотвратим най-тежките последици”, Томас Нюсъм, биолог от Университета в Сидни.

Призивите на екозащитниците имат също толкова ентусиазирани опоненти. Най-емблематичният от тях е американският президент, който съвсем наскоро препотвърди намеренията си да извади Съединените щати от Парижкото споразумение за климата. „Обявявам изтеглянето на Съединените щати от ужасното, едностранчивото Парижко споразумение”, заяви държавният глава Доналд Тръмп.

Няма как една държава сама да се справи с климатичните промени. Трябва заедно да работим. Защото климатичните промени не познават държавни граници”, обясни още Миглена Антонова.

В един глас изследователите препоръчват бърза подмяна на горивата с възобновяеми алтернативи, безусловна защита на застрашените екосистеми на планетата и ограничаване на основните замърсители в атмосферата, консумацията на месо и обезлесяването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари