В Зидарово са готови да се бият за прасетата си

2
Стопаните на животните отказаха да допуснат екипите на Агенцията по храните
Стопаните на животните отказаха да допуснат екипите на Агенцията по храните

Срещу акцията по евтаназирането на свинете скочи семейството на стопанина, негодуваха и съседи на стопанина.

Собственици на прасета влязоха в сблъсък със здравни инспектори край Созопол. В село Зидарово беше открит вирус на африканска чума по свинете.Това налага унижощаването на прасетата в засегнатия район. Въпреки, че държавата плаща компенсации, стопаните на животните отказаха да допуснат екипите на Агенцията по храните, информира NOVA.

Инспекторите на БАБХ срещнаха отпор при опита да влязат във фермата на Вълчо Димитров. Срещу акцията по евтаназирането на свинете скочи семейството на стопанина, негодуваха и съседи на стопанина.

„Аз съм гледала прасета и знам какво значи чума - как ги гледа тез прасета,да дойдат да видят как се храни и как се гледа”, коментира Вида Станкова, съседка на стопаните.

Свинефермата не е регистрирана, в нея обаче собственикът отглеждаше около 30 прасета, а до днес, твърди,че не са вземани проби. Определени за две зони на рестрикция-3 и 10 километрова..

„В 10 километровата зона попадат няколко село от Община Бургас и община Созопол. В момента дори колегите вземат кръв в 10 километровата зона,за да се установи дали има или няма наличие и тази зона ще бъде постоянно наблюдавана”, коментира д-р Георги Митев, БАБХ - Бургас.

Стопаните няма да получат обезщетения за умъртвените животни, тъй като фермата не е регистрирана.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари