В русенска детска градина празнуваха "Банго Васил"

1
В русенската детска градина „Ралица” е традиция възпитаниците им да отбелязват заедно празниците на всички етноси
В русенската детска градина „Ралица” е традиция възпитаниците им да отбелязват заедно празниците на всички етноси Видео: БНТ 2

Ромската Нова година – Банго Васил – празнуваха днес деца от ромски, български и турски произход.

В русенската детска градина „Ралица” е традиция възпитаниците им да отбелязват заедно празниците на всички етноси, за да се научат да бъдат толерантни и взаимно да се уважават, съобщава БНТ 2

Както е според обичая на Банго Васил, една от майките замеси питка с паричка. А децата заедно украсиха сурвакниците. Оказа се, че традициите си приличат – на нея се слагат сушени плодове, пуканки, сплитат се вълнени конци, за да е плодородна годината, но при ромите задължително се връзва и златна пара – за да има богатство в дома. Освен това те първо сурвакат реката, защото Банго Васил, според преданието, е спасил народа им от удавяне. А след това – всички в дома.

Първо – най-възрастния. В нашия случай – бабата, след това – дядото. След това всички вкъщи. Все едно сурвакат Банго Васил”, разказва майката Илинка Златева.
Семейството е много важно място, където децата да бъдат възпитавани в тези традиции. Дали ще бъде ромска Нова година, Курбан Байрям или нашите български традиции – идеята е една и съща – хората да се почитат, да се обичаме, да се уважаваме”, смята директорът на детска градина „Ралица” Силвия Стоянова.

Ромите имат и още една традиция – на 14 януари изхвърлят елхата, а заедно с нея – всичко старо и лошо.

Източник: БНТ 2
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари