В България ще се произвеждат електромобили

2
„Литекс Моторс“ ще въведе електрически автомобили в производство през 2017 година
„Литекс Моторс“ ще въведе електрически автомобили в производство през 2017 година

България ще има свой електрически автомобил, произведен от „Литекс моторс“.

Актуална тема пред целия свят е намаляването на вредните емисии и по-ниските разходи на гориво. Автомобилните производители в люлката на автомобилостроенето като Германия не са подготвени да изведат мощности и двигатели, които да осигурят ниски вредни емисии и в същото време динамика и достатъчно скорост при движение на автомобила. Volkswagen и Renault пък изпитват затруднение с дизеловите двигатели.

Това очертава бъдещето на бензиновите и най-вече хибридните технологии, заяви Илия Терзиев, изпълнителен директор на „Литекс Моторс“ по време на икономически форум „Предизвикателствата пред българската икономика“, съобщава Economic.bg. 

В тази връзка „Литекс Моторс“ ще въведе електрически автомобили в производство през 2017 г. Проблемите пред компанията обаче са високата цена и слабо развитата инфраструктура за зареждане в България. 

Терзиев коментира, че автомобилната компания се стреми да предлага автомобили на достъпна цена и през 2015 г.  бележи 4 % ръст  на българския пазар. От 2005 г. насам се забелязва развитие на българската автомобилна индустрия и секторът също има сериозен растеж. По думите на Терзиев, предприятията и производствените бази за автомобилни компоненти към 2010 г. са били около 40, а през 2016 г. броят надвишава 200.

„Нашите плановете са при разрастване производството на завода да затворим цикъла на сглобяване до пълно производство. Предимствата на автомобилното производство в България са ниските цени на индустриалната енергия и на водата, ниската средна работна заплата,  облекчената работна наредба за строителство“, изтъкна Илия Терзиев.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари