Ушати сови се заселиха в двора на училище в Търговище

2
Нощните птици привличат вниманието на цялата училищна общност
Нощните птици привличат вниманието на цялата училищна общност Снимка: Трето Основно училище "Π. P. Cлaвeйĸoв" - Tъpгoвищe

Нощните птици привличат вниманието на цялата училищна общност

Девет птици от защитения вид ушата сова се се приютили в клоните на липата, намираща се в лятната градина на Трето Основно училище "П. Р. Славейков" в Търговище, съобщават от ръководството на учебното заведение, предаде БТА.

Нощните птици привличат вниманието на цялата училищна общност. Училищното ръководство се свързва със специалисти от Биологическия факултет на Пловдивския университет и с Българското движение за защита на птиците. От там обещават на училището да бъде предоставена подкрепа с тематични материали за птиците, а в училищния сайт ще бъдат публикувани наблюдения над совите и техни фотоси.

Събитието провокира и провеждане на бинарни уроци в актовата зала и лятната градина на учебното заведение. Под ръководството на старши учител Бончо Василев и д-р Даниела Димова, главен учител и преподавател по "Човекът и природата", учениците от петите класове реализират преки наблюдения над птиците и измерват показателите на външната среда в двора, посочват от училищното ръководство.

От там допълват, че интересът към пернатите е голям, което заражда плануването на още училищни дейности. В клуб "Занимателни наука", ръководен от д-р Димова, формиран по Наредба за приобщаващо образование в занимания по интереси, се проектира изследователска дейност на този вид защитени животни.

Според орнитолога Димитър Градинаров от Българското дружество за защита на птиците, най-важно е хората да не смущават совите и ако някой реши да им се радва, то това да става тихо, без да вдига много шум и на достатъчно разстояние, за да не ги притеснява.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    фена на Путин
    Дано делиорманското калмарско съсловие не открие огън по тези прекрасни птици, символ ба мъдроста и спокойствоето.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари