Употребата на парацетамол по време на бременност забавя говора на бебетата

0
Освен това парацетамолът увеличава риска от хиперактивност у децата
Освен това парацетамолът увеличава риска от хиперактивност у децата

Ново проучване установи, че пиенето на ацетаминофен по време на бременност забавя речта при децата от женски пол до 6 пъти.

Лекарството е известно още като парацетамол и е основна съставка в стотици други медикаменти, приемани за облекчаване на болка и треска.

Изследователи от Медицинското училище „Маунт Синай“ в Ню Йорк наблюдавали 754 бъдещи майки от 8-та до 13-та им седмица. Жените трябвало да съобщят за количеството ацетаминофен, който са приели по време на бременността. Учените изследвали концентрацията на лекарството в урината им. Когато децата им станали на 30 месеца, специалисти проверили каква е честотата на езиково закъснение, като използването на по-малко от 50 думи се смята за забавяне на речта.

Станало ясно, че 59% от участничките пили парацетамол по време на ранна бременност. При 10 на сто от всички деца се наблюдавало забавяне на речта, но при момичетата на майките, които приемали от лекарството повече от 6 пъти, докато ги износвали, опасността от забавено развитие на говора е почти 6 пъти в сравнение с децата на жените, които не са взимали ацетаминофен.

Резултатите са в съответствие с предишни изследвания, които предполагат по-нисък коефициент на интелигентност и засилени комуникационни проблеми при деца, родени от майки, които са употребявали медикамента, докато били бременни. Учените сега установили, че високата концентрация на ацетаминофен в урината е свързана със забавяне на говора при момичетата, а не при момчетата.

„Като се има предвид разпространението на медикамента и значението на езиковото развитие, се предполага, че бременните жени трябва да ограничат използването на аналгетика, когато са в това положение“, казва Шейна Суон, старши автор на изследването.

Употребата на парацетамол по време на бременност не само забавя речта на детето, но и увеличава риска от развитие на хиперактивност с до 30 на сто при потомството, информира Фрамар. Международен екип направил проучване в Дания сред 64 000 деца и майки, като повече от половината от жените приемали лекарството през бременността.

Оказало се, че употребата на парацетамол е свързана с 37% повишен риск от хиперкинетични разстройства. Наследниците на приемалите болкоуспокояващия медикамент са 29% по-склонни да приемат лекарства за лечение на Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност и с 13% по-голяма вероятност да развият симптоми, подобни на състоянието, на 7-годишна възраст.

 Опасността е по-голяма при жените, които пили ацетаминофен в продължение на 6 месеца или повече, докато са бременни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари