Унищожен е стенопис в храма на Преподобна Стойна

1
65 хиляди души споделят за изцеление след посещение на гроба на Преподобна Стойна
65 хиляди души споделят за изцеление след посещение на гроба на Преподобна Стойна

65 хиляди души споделят за изцеление след посещение на гроба на Преподобна Стойна

Унищожен е стенопис в храма на Преподобна Стойна. Изображението на свети Георги Победоносец, дело на известен български художник, е замазано в църквата в село Златолист, където е гробът на пророчицата, посещаван целогодишно от хиляди поклонници, предава bTV.

В края на 90-те Пламен Капитански решил спонтанно да нарисува Свети Георги в Златолист, вдъхновен от преподобна Стойна.

„Нищо не знаех до тоя момент, такава сила ме разтърси, ме завъртя. Тя притежава огромна сила и сега България го разбра, нейната мисия е да възроди вярата на българите в Бога“, коментира художникът Пламен Капитански.

Поклонници се възмутиха, че тъкмо преди Великден стенописът е заличен и заменен с мозайка.

„Самата мазилка беше подпухнала и се наложи да премахнем старата мазилка със стенописа, нямаше време кога да се рисува наново, затова взехме решение да се положи нова икона, която е мозаична“, коментира отец Антон Ангелов от църквата „Свети Георги“.

Вече 24 години Капитански рисува отшелницата, събира молби на страдащи хора и ги носи в храма. А в наши дни 65 хиляди последователи споделят във Фейсбук за изцеление след посещение на гроба ѝ.

„Самата църква посяга сама на себе си в случая, тя посяга, по мое време когато бях аз там имаше по 2-3 човека събота и неделя“, коментира художникът.

Хората наричат Стойна препоподна заради аскетичния ѝ начин на живот, но тя не е канонизирана от българската православна църква.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари