Русенски археолози откриха 16-та църква в средновековния Червен

0
Храмът е от 14 век след Христа, по стените има стенописи
Храмът е от 14 век след Христа, по стените има стенописи Видео: БНТ

Нова църква проучват археолозите от Регионалния исторически музей в Русе в района на Средновековния град Червен.

Тя е 16-а по ред и е открита изненадващо. Историците смятат, че тя е още едно доказателство за ролята на Червен като епископски център през Второто царство. Храмът е бил вграден в скалата и е бил обитаван от монаси.

В началото на разкопките археолозите Стоян Йорданов и Светлана Великова се водели от писмена бележка на Карел Шкорпил, който е очертал крепостна стена, вход и кула. За тяхна изненада обаче, при работата на терен разкрили стените на средновековна църква.

Храмът е от 14 век след Христа и се намира до крепостна стена, а подът му е част от скалите. Открити са и фрагменти от стенописи с разнообразни цветове. Върху някои рисунки има графити, вероятно от монаси, за чиито текст предстои да се произнесат специалисти.

Светлана Великова
„Можем да видим на място как в тази входна част те са „внедрили” скалата в самата сграда. Имаме в единия от ъглите, в притвора, изсечени стъпала.”

При разкопките помагат и английски студенти по програмата „Еразъм плюс”.

Ели Грей
„Най-интересното са стенописите, които откриваме по време на разкопките в църквата, защото при нас във Великобритания нямаме изображения в храмовете.”

Освен чуждестранните студенти, в проучванията на Средновековния град Червен помагат и археолози от други български градове, тъй като на екипа не са отпуснати пари за разкопки през този сезон.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари