В кюстендилска църква откриха стенопис на повече от 160 години

0
Светинята е била покрита със сажди и мръсотия
Светинята е била покрита със сажди и мръсотия Видео: TV+

Скрит над 160 години стенопис беше открит в църквата Св. Димитър в Кюстендил.

Това е станало по време на извършващият се в момента ремонт и реставрация в храма, информира TV+.

Скритият стенопис в черквата Св. Димитър в Кюстендил представлява фигурата на Исус Христос, който възкръсва, а до него е и копието с което е прободен. Автор на стенописа е самоковският зограф Иван Доспевски, който го създава в края на по-миналия век.

Архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия: "Стенописът беше скрит зад една дъсчена конструкция със стъкла. Той не беше видим. Години на ред е бил в състояние трудно се забелязваше какво е изображението изобщо, защото палейки свещи в годините почти беше заличен"

На мястото където е стенописа горят свещи при литургия и той изцяло е бил в черно. Изображението бе реставрирано от кюстендилският художник Евгени Серафимов.

Евгени Серафимов, художник: "Трудното идваше от там, че беше изключително трудоемък процес, защото това са 160 години сажди. 40- 50 легена с хладка вода и съвсем малко дискретно със сапун. Бяха необходими, за да се свали цялата мръсотия. Под нея се показа една страхотна самоковска живопис. Стенописът почти не се нуждаеше от ретуш. В долната част имаше липсващи фрагменти. Малко в областта на ръцете, голяма част от фона"

Стенописът е в ниша , в която се подготвят виното и хляба за литургии Хората ще могат да го храмовия празник - 26-ти октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари