Уникални оптични явления се появиха над Русе

10

Много рядко се наблюдават две оптични явления наведнъж

Вчера над Русе се  появи интересен облак, оцветен в цветовете на дъгата. Свидетели публикуваха снимки в социалните мрежи и предизвикаха дискусии какво всъщност се вижда в небето. Днес Meteo Balkans успокоиха вълненията, че това са две оптични явления и то едновременно хало и „огнена” дъга. 

Хало е оптичен феномен, създаден от ледени кристали и образуващ цветни или бели дъги и други форми в небето. Много често се образува около Слънцето или Луната, но всъщност може да бъде навсякъде по небето. Обикновено се образува в студени райони или при студено време, когато ледени кристали, наречени „диамантен прах“ плават във въздуха.

Огнените дъги се образуват, когато слънцето се издигне над 58 градуса в небето. Те също така разчитат на правилния тип облак и слънцето да грее под определен ъгъл, за да създадат цветното небе. Концепцията за огнената дъга се идентифицира като оптичен, атмосферен феномен, под формата на ореол, който е много подобен на конвенционалната дъга, но се различава от нея, тъй като дължината на нейното развитие е сравнително много кратка, има и по-голяма дебелина и не идва от пречупването на светлината върху капки вода, а се произвежда, когато светлинните лъчи я ударят, тя е върху капки лед.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    5
    Saaa
    Някой захлюпен комбал дето нищо не разбира дава минуси на ред
  • -4
    4
    оня
    Както винаги, нашенеца блее по небето, в очакване на НЕЩО.
  • 0
    3
    Конопко
    Вчера като се напуших, го видях този облак. По едно време слезе надолу и притисна земята, така стоя няколко часа бълвайки огън в различни цветове, и бели ледени кристали. После ме отпусна малко, и облака взе, че изчезна.
  • 0
    2
    Дааа
    Явлението се нарича харп ,има го от поне 50 год,изтровиха ни
  • -1
    1
    Пак
    Отново май пак се ръси с какво бог знай да очакваме пак маски затваряне и какво ли не нов щамп .корона мурона
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари