Мъртва риба изплува в езерото „Липник“ в Николово

0
Според местни хора и рибари край езерото за умрялата риба има две хипотези
Според местни хора и рибари край езерото за умрялата риба има две хипотези Видео: Русе Медиа

Множество мъртва риба в езерото „Липник“ в село Николово, предимно таранка, се появи по крайбрежието на водоема.

Вчера, когато беше последният разрешен ден за риболов, рибари коментираха пред Русе Медиа, че я наблюдават в последните десетина дни. По думите им силният вятър и образувалите се вълни са способствали за масовото ѝ изхвърляне.

До снощи сигнал за умрялата риба не беше подаден РИОСВ-Русе, откъдето обясниха, че езерото е собственост на община Русе и за него отговаря общинският отдел „Екология“. Кметът на Николово Златан Ванев заяви, че никой не го е уведомил до момента за проблема – умрялата риба и образуването на пенлива субстанция по брега и в тръстиката.

Според местни хора и рибари край езерото за умрялата риба има две хипотези. Едната е, че при обработка на земеделските земи в близост до езерото – торене и пръскане на културите, и последвалите дъждове част от препаратите може да са се отмили и свлекли в езерото. Силният вятър и вълнението са довели и до образуването на пенливата субстанция.

Директорът на ОП „Спортни имоти“-Русе Борислав Рачев, който отговаря за езерото, е бил информиран в късния следобед вчера, но поради късния час не е успял да се свърже с екоинспекцията на стационарни телефони. Днес служители на ОП „Спортни имоти“ ще извършат обход и нов оглед на място. От тяхна страна ще бъде подаден и сигнал към РИОСВ , за да се вземат водни проби за установяване на наличие на вредни вещества, които биха могли да са причина за умрялата риба.

Най-вероятна обаче е втората хипотеза, свързана със зарибяването на езерото с над 1 тон таранка в началото на месеца. Русе Медиа научи, че община Русе е получила дарение от зарибителен материал от фирма, която се занимава с такава дейност. Въпросният зарибителен материал е бил придружен с всички необходими документи и сертификати. Проблемът е, че зарибяването е трябвало да бъде извършено по обед, но поради авария на буса то е станало няколко часа по-късно, след края на работното време. Отделно рибата е била транспортирана, натъпкана в бидони, и това допълнително е усложнило ситуацията. Хора от бранша коментират, че е нормално при зарибяване да има лека смъртност в зарибителния материал, но престоят на рибата в неподходящи условия повече от необходимото време, преди да бъде пусната в езерото, най-вероятно е причинил смъртност още, докато е била в бидоните.

Изхвърлянето на мъртва риба в езерото е довело и до нарушения в хранителната верига – на брега има и умрели екземпляри толстолоб, които са се хранили с таранките, споделят рибари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари