Пълно безхаберие на институциите относно мъртвата риба в езерото „Липник“

2
Отказаха да се ангажират със случая, тъй като не било в техните правомощия
Отказаха да се ангажират със случая, тъй като не било в техните правомощия Снимка: БНТ

Отказаха да се ангажират със случая, тъй като не било в техните правомощия

Мъртвата риба, която се появи по крайбрежието на езерото „Липник“ в Николово, се оказа ничия отговорност. Всички институции, потърсени за коментар, отказаха да се ангажират със случая, тъй като не било в техните правомощия, информира Русе Медиа.

Както ви съобщихме вчера първите екземпляри са се появили след зарибяването с таранка на езерото на 1 април. За самата акция бе съобщено едва вчера от Община Русе. От администрацията съобщиха, че зарибяването е дарение от клуб по спортен риболов и обясниха от името на клуба, че за измрелите риби са виновни чайките по езерото. Това хвърли в недоумение местните жители на Николово, които не са забелязали за толкова години да има чайки на водоема.

Коментарът на клуба бе също, че е нормално стотина риби от общо 5000 да не са успели да се адаптират и да са умрели. Още повече, че при транспортирането им намиращите се най-отдолу в бидоните екземпляри могат да пострадат от тежестта на останалите. Зарибителният материал е имал и всички необходими документи.

От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури са установили, че има умряла риба, но нямат отношение към причините, тъй като в техните правомощия е само да следят за законен риболов или за бракониери.

От екоинспекцията коментираха, че те извършват проверки там, където има съмнения за промишлени замърсители. Тъй като такива източници в района няма, а и езерото е общинска собственост, трябва да бъде потърсена общината.

От общината обясниха, че общинският отдел „Екология“ няма отношение към темата, а за езерото се грижат от ОП „Спортни имоти“. И помолиха да не ги търсим за коментар. Кой и как по принцип може да провери има ли замърсяване на общинското езеро – не стана ясно.

От друга страна, никой не е уведомил кмета на Николово за действията, които се извършват в езерото – в случая зарибяването. Той се оказва в ситуацията да не знае какво да отговори на жителите на селото, които виждат, че нещо се случва, но дали е законно или не, дали е с разрешението на общината, няма официална информация, подадена към кмета.

Според експерти от институциите, които коментираха неофициално, действително рибата не е умряла от проблеми с качеството на водата в езерото, а е вследствие на дългия престой на зарибителния материал в неподходящи условия заради авария на транспортния бус. Проблем със самата риба няма, но гледката на мъртвите екземпляри на брега и в плитката част на езерото е наистина смущаваща. По-тревожното е, че ако се появи действително екологичен проблем, не е ясно кой ще се ангажира с неговото установяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари