"Умни" кораби ще плават без екипаж

0
Управлението на плавателните съдове ще става с помощта на холограми
Управлението на плавателните съдове ще става с помощта на холограми

Като конструкция автономните кораби ще наподобяват сегашните, с тази разлика, че на борда им няма да има каюти и място за екипаж, защото той ще е на брега.

Управлението на плавателните съдове ще става с помощта на холограми, системи за разпознаване на глас и наблюдателни дронове, предава ТВ Европа.

„На брега всъщност пак ще има един екипаж, който ще управлява кораба дистанционно. Така или иначе в първите прототипи, които са изготвени , това което аз съм видял – има и вертолетна площадка, където в даден момент да се намеси човек“, каза кап. Димитър Димитров – морски посланик в Международната морска организация.

Иновативните кораби ще помогнат за намаляване човешките жертви на море. В същото време ще осигурят повече пространство за товари. Първите изпитания предстоят.

„В най-скоро време се очаква да бъде пуснат проект от Япония до САЩ през Тихия океан за кораб, който да превозва контейнери без екипаж, като това е едно предизвикателство за нашия бранш, т.к. нормативната уредба за такива кораби още не е изготвена. Едно от нещата, които трябва да се регулират нормативно – тези, които осъществяват дейността по управлението на тези кораби да са морски лица и да имат съответните познания за движението на корабите, за процесите, които протичат на един морски кораб, за да могат да вземат адекватни решения в процеса на експлоатация.“, добави кап. Димитров

С тази задача се е заела Международната морска организация.

„Умните“ кораби няма да станат причина за изчезване на професията моряк.

Най-вероятно ще има някакво съкращение на кадри, но те пък ще бъдат пренасочени в друга, по-високотехнологична област. Има нещо, което е наречено едно чувство – на хората, които работят там. И понякога това чувство е далеч по-важно отколкото решението на един робот, на една машина. Интуицията по някой път може да подведе, но в доста случаи може да помогне“, сподели кап. Свилен Крайчев – Българска морска камара

Изпитания за кораби без екипаж вече правят от Военноморските сили на САЩ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари