Украински военни показаха в действие германския „Гепард”

1
Германия даде на украинската армия 45 танка „гепард”
Германия даде на украинската армия 45 танка „гепард”

Германия даде на украинската армия 45 танка „гепард”

Изминаха 18 месеца, откакто Русия започна мащабната си инвазия в Украйна. Последната контраофанзива на Киев се води с комбинация от старо съветско оборудване, но и с оръжия, предоставени от западните съюзници. Германия даде на украинската армия 45 танка „гепард”. Кореспондентът на „Дойче веле” Матиас Бьолингер разказва как украинските бойци ги използват. Военната индустрия в Германия кръщава своите военни машини с имена на животни. „Гепард” лови дронове и снаряди в Украйна.

В района на Киев, те защитават столицата от крилати ракети и иранските дронове-камикадзе "Шахед". Първоначално обаче те са били предназначени за друга цел. Идеята е била да свалят хеликоптери и самолети на близко разстояние от фронтовата линия. Техния обсег на действие е до 4 километра.

„Първите секунди ти спира дъха. Когато чакаш целта да се появи в продължение на месец или два и изведнъж я видиш пред очите си, няма как да сгрешиш. А, когато става въпрос за ракети, имаш едва няколко секунди за действие”, разказа командирът Роман, цитиран от NOVA.

„Гепард“ се управлява от трима души - командир, шофьор и стрелец. Има два радара и две оръдия, които заедно могат да изстрелят до 1100 изстрела в минута. Куполът и оръдията се управляват от компютър. Командирът стреля, след като стрелецът електронно е набелязал целта.

„Работите с джойстик като в компютърна игра. Щом видите целта, я набелязвате с малък кръг и я следвате”, поясни стрелецът Олексей.

Производството на „Гепард“ започва преди 50 години. През 2012 г. германската армия ги изважда от въоръжение. След руската инвазия в Украйна, Берлин обновява старите си танкове и ги предава на Украйна. Докато Русия увеличава своите въздушни удари срещу украинската държава, танковете „Гепард“ намират много приложения. Тук със сигурност не става въпрос за скорошно пенсиониране на остарелите машини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    14
    До 9
    Явно ти още си в тази фаза на "необичайно и болезнено"...пък може и там да си останеш.
  • 1
    13
    бончо
    Ей ти едно заглавие в 19FortyFive: " Русия вкара при Работино украинската армия в огнен чувал!". Из статията: "Всеки ден там в низината умират стотици атакуващи украински войници, а руските загуби в блиндажите по околните контролиращи височини са до десетина леко ранени наблюдатели. Отделно там биват унищожават десетки единици украински бронирани тежки оръжия и техника." Ти чети УНИАН, Бесарабски фронт, Обозревател и гледай телевизия Фридъм!
  • 5
    12
    бончо, бончо
    Много четеш на ципсо-то стъкмистиките! Прост въпрос, защо гепардчетата, които са полеви машини за пво са в тила, чак в Киев, а не са на фронта?!? Като гледам и челинджъри твърде не се мяркат, брадлитата и те се позакриха, сега чета ейбръмси идвали, въй, въй, тамън 10 парчета! Гледам Deutsche Wirtschafts Nachrichten пише: Танковете "Леопард" не успяха да се докажат в битка! Що така бе, бончо?!?
  • 3
    11
    абе бонКурс
    ти да не си секретар на Сирски че дикларираш всичко по бройки ? те пияните крадливи хохли не знаят с какво разполагат ама ти си в час. много смешни краварски гъзолизачи плямпат коментари тук. маймите ви ходят със скъсани бикини, бабите ви мрат като мухи от глад, сестрите ви ги шибат рижавите англосакси из западна европа ама вие сте верни на тях. удивителни нещастници са поклониците на брюксел и сащ.
  • 1
    10
    до 8
    От произведените петнадесетина броя Ил 96, като изключим президентските самолети и другите, които са на гражданска служба, остават едни два танкера на ВКС на Русия от този модел. Страшно ме натъжава това, че храбрите украински льотчици и ракетчици са унищожили 300% от наличните на въоръжение Ил 96. Ей на - плача.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари