Украински бежанци бързат да си тръгнат от България

7
Какво ги гони назад към Украйна?
Какво ги гони назад към Украйна? Снимка: БГНЕС

От над 700 хиляди пристигнали у нас украинци, са останали 50 000

Мнозина украински бежанци напускат България заради нарастващата несигурност за настаняването им. Това е установил Върховният комисариат за бежанците към ООН. От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари в България са влезли над 700 хиляди души, но в момента са останали малко над 50 хиляди. 80% от тях са жени и деца.

Над 100 хиляди души са си тръгнали от България в периода 5 септември - 5 октомври, допълват от международната организация. Повечето от напускащите се връщат в Украйна, а останалата част – тръгват към други европейски страни, предаде БНР.

Според организацията – основната причина е несигурността около настаняването на бежанците в правителствени бази и хотели. Мярката бе въведена от кабинета на Кирил Петков и удължена от служебното правителство до края на този месец.

В момента от нея се възползват над 12 хиляди бежанци. Друга причина е невъзможността да се плаща наем, която също кара част от украинците, дошли у нас в търсене на закрила от руската агресия, да напуснат България. През зимата в страната ни ще останат бежанци от най-уязвимите групи и те ще имат нужда от закрила, пишат още от ООН.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    4
    Хер Флик от ГЕСТАПО
    Всеки си решава сам къде да отиде да живее.
  • 7
    3
    Orthodox
    Бре, чудо на чудесата! 700 пристигнали, 50000 останали. Много бързо са се размножили!
  • 29
    2
    аааа
    летния сезон свърши и си тръгват.-догодина пак
  • 21
    1
    Моето име
    Хайде, попътен вятър към Германия. Там ви чакат и баница точат. Не помисляйте дори повече за нас.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари