15 лева за нощувка и три хранения дневно за настаняване на украински бежанци

0
Според справка в системата на министерство на туризма, капацитетът на местата за настаняване само от 1 и 2 звезди възлиза на 175 000 легла
Според справка в системата на министерство на туризма, капацитетът на местата за настаняване само от 1 и 2 звезди възлиза на 175 000 легла Видео: Министерски съвет

Хуманитарната програма за настаняване на украински бежанци след 31 май ще бъде отворена и за хотелите

По предложение на националния щаб бе прието решение, което дава възможност не само на ведомствените бази, но и на местата за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, да участват в новата хуманитарна програма за настаняване на лица с временна закрила.

„След като получихме стотици обаждания и официални писма, редица молби и въпроси. След като бяха снимани десетки репортажи и дадени многобройни интервюта от хотелиери, мога уверено да заявя: хуманитарната програма за настаняване на хора с временна закрила в хотелите бе изключително успешна! Тази мярка не само подсигури подслон на десетки хиляди майки с деца, но и се оказа безценна финансова подкрепа за редица български бизнеси, които бяха тежко засегнати от ковид кризата“, се казва в специално видеообръщение на вицепремиерът по ефективно управление.

Новата програма, разработена от оперативната координационна група, предвижда 15 лв. на ден на човек на ден за нощувка и три хранения.

„Напълно осъзнаваме, че това означава, че в нея ще могат да се включат предимно места за настаняване с по-ниска категория, семейни хотели и къщи за гости. Според справка в системата на министерство на туризма, капацитетът на местата за настаняване само от 1 и 2 звезди възлиза на 175 000 легла.“, се казва още в обръщението.

Записването за програмата вече е достъпно и се осъществява на телефонния номер на националната телефонна линия – 02 905 5555.

Междувременно вече на терен пристигат анкетьори, които тестват офлайн платформата за събиране на данни от бежанците. На правителствения портал - https://ukraine.gov.bg/ -ще бъде публикувана информация, веднага щом платформата е достъпна и онлайн. По този начин хората с временна закрила ще могат и сами да попълват данните си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    И аз искам
    два месеца на 4 * хотел на плажа. Получавам 1000 лв заплата и не мога да си позволя и три дни в същия хотел. Пратете ги в бюрото по труда и им спрете помощта. Който иска нека да остане!!!
  • 5
    1
    Тодоров
    450 лева чисти + храна. И това в хотел!!!А за нашите пенсионери, които цял живот са работили и плащали данъци тук какво?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари